Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na 31 miest poslancov v Banskej Bystrici kandiduje 225 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Antošková

V novembrových komunálnych voľbách je Banská Bystrica po novom rozdelená na štyri volebné obvody.

Banská Bystrica 8. októbra (TASR) – Na 31 miest poslancov mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici bude definitívne kandidovať 225 ľudí. TASR o tom dnes informoval predseda Mestskej volebnej komisie (MsVK) Pavel Žitňan s tým, že dvaja vyradení kandidáti sa vrátili späť do "hry" vďaka rozhodnutiu banskobystrického súdu.

MsVK pôvodne vyradila štyroch kandidátov na mestských poslancov, dvoch nezávislých a dvoch straníckych. Dvaja sa so svojím podnetom obrátili na súd a uspeli, napokon ich museli zaregistrovať. V jednom prípade napríklad kandidát na kandidačnej listine neuvádzal plnú adresu, ale pod rovnakou ulicou mal na hárku opakovacie znamienka, čo MsVK neuznala, ale súd áno.

Štyri volebné okresy

V novembrových komunálnych voľbách je Banská Bystrica po novom rozdelená na štyri volebné obvody.

Vo volebnom obvode č. 1, zahŕňajúcom centrum mesta a časti Majer, Senica, Uhlisko a Šalková, bude občanov zastupovať sedem poslancov. Podľa Žitňana v ňom napokon kandiduje 55 ľudí.

Vo volebnom obvode č. 2, do ktorého patria časti Jakub, Kostiviarska, Podlavice, Skubín a Uľanka, budú dvaja poslanci. O ich miesta sa uchádza 13 kandidátov.

Vo volebnom obvode č. 3, čo sú najväčšie sídliská Sásová a Rudlová, bude záujmy obyvateľov obhajovať desať poslancov. Voliči sa budú môcť rozhodnúť medzi 66 kandidátmi.

V obvode č. 4, ktorý je najväčší a patria doň sídliská Radvaň, Fončorda, Pršianska terasa, Kráľová a mestské časti Kremnička, Iliaš a Rakytovce, sa o 12 poslaneckých mandátov "pobije" konečných 91 kandidátov.


Banskobystričania si kandidátov v jednotlivých obvodoch môžu pozrieť na webovej stránke mesta.

Kandidáti na primátora

Za primátora mesta pod Urpínom kandiduje 15 ľudí, z toho osem nezávislých. O hlasy voličov sa uchádzajú stranícki kandidáti: podnikateľ Pavel Čupka (HZDS), riaditeľ a podnikateľ v oblasti autodopravy Ľubomír Hadvičák (TIP), podnikateľ v oblasti výstavby a správy nehnuteľností, manažér Miroslav Ivan (SaS), vysokoškolský pedagóg a právnik Marian Korytiak (Sieť), stavebný inžinier a bývalý komunálny politik Peter Lačný (KDH a NOVA), advokát Peter Múkera (DOST) a predseda Slovenskej ľudovej strany, znalec-lesníctvo Jozef Sásik.

Ostatní kandidáti idú do volebného súboja o primátorské kreslo ako nezávislí. Sú nimi mestský poslanec a manažér Pavol Bielik, súčasný primátor Peter Gogola, generálny riaditeľ Kúpele Brusno Štefan Hrčka, riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko (s podporou SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS, SMS), mediátor a bývalý náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka, manažérka Janka Slaná, režisér, scenárista a manažér Igor Šimeg a dôchodkyňa Jarmila Virostková.