Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Poštovom múzeu v Bystrici sú milióny vzácnych zbierkových predmetov

Banskobystrické Poštové múzeum, ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Predchodcom Poštového múzea bolo rezortné pracovisko muzeálneho typu zriadené v 80. rokoch minulého storočia.

Banská Bystrica 2. októbra (TASR) – V správe Poštového múzea, ktoré sídli v budove ústredia Slovenskej pošty, a. s., (SP) v Banskej Bystrici, je viac ako 6,7 milióna zbierkových predmetov. Väčšinu z nich tvoria slovenské, československé a zahraničné poštové známky. Návštevníci tohto múzea môžu v súčasnosti obdivovať výstavu fotografií, ktoré ponúkajú zaujímavý pohľad do života poštárov v minulosti. Fotografie i pohľadnice pomáhajú obrazom rekonštruovať minulosť, mapujú dejiny pošty a jej služby.

"Zbierku fotografií tvorí viac ako tisíc predmetov. Fotografie zobrazujú poštové budovy, ale zachytávajú i poštových zamestnancov pri pracovných a mimopracovných činnostiach. SP prostredníctvom autora výstavy, odborného kurátora Lea Lichvára z Poštového múzea, chcela takto vzdať úctu poštárskemu remeslu a všetkým ľuďom, ktorí pracovali v tejto profesii v minulosti a pracujú v nej i v súčasnosti," konštatovala hovorkyňa SP Stanislava Pondelová.

Výstava sa člení do piatich celkov, a to Budovy, Ľudia, Doprava, Vzdelanie, Udalosti a Voľný čas. Poštový palác v Bratislave, Ústredná poštová budova, poštové úrady, pošty dedinské i mestské figurujú na fotografiách a pohľadniciach rozličných formátov.

"Jedným z objektov výstavy je človek – poštový doručovateľ, telefonistka, manipulant balíkov, vodič, poštový úradník, technik a zamestnanci priehradky. Tí vdýchli život poštovým budovám, úradovali v nich, vracali sa tam po roznesení zásielok, prepájali telefonické hovory a vykonávali mnoho iných činností. Tieto fotografie patria k najzaujímavejším, či už sú to skupinové zábery zamestnancov z rôznych období, alebo zábery jednotlivcov a kolektívov v priebehu pracovného procesu, alebo pri mimopracovných aktivitách. Pre štúdium poštovej histórie sú nesmierne cenné, rovnako ako boli pre chod poštových služieb dôležití ľudia, ktorí sú na záberoch zvečnení," priblížila Pondelová.

Súčasťou výstavy sú tiež trojrozmerné predmety, ako napríklad stúpačky, istiaci pás a brašňa telegrafných robotníkov, hudobný nástroj člena poštárskej dychovej hudby, tabuľka označujúca poštové vozidlo či schránka.

Predchodcom Poštového múzea bolo rezortné pracovisko muzeálneho typu zriadené v 80. rokoch minulého storočia. Volalo sa Dokumentačné centrum spojov. Po rozdelení Československa v roku 1993 dostalo názov Dokumentačné centrum a známková tvorba. Do činnosti mu pribudla oblasť poštových známok, ktorú dovtedy spravovalo pražské Poštovní muzeum. Na základe registrácie v Registri múzeí a galérií SR v roku 2000 sa centrum pretransformovalo na múzeum.

K najpríťažlivejším predmetom zbierkového fondu patria poštové štíty a tabule datované od druhej polovice 19. storočia až po súčasnosť. Zastúpené sú i poštové schránky. Vzácna je ťažká kovová tabuľa s otvorom na vhadzovanie listov, tzv. zberač listov, ktorý bol na začiatku 20. storočia umiestnený na stene poštového paláca v Bratislave. Významnú súčasť fondu tvorí odev poštových úradníkov, postiliónov, doručovateľov a priehradkových zamestnancov, rovnako ako brašne, perkusné pištole a poštové trúbky.

Pre záujemcov o staré listinné materiály a písomnosti múzeum spravuje skupinu listov, pohľadníc a poštových lístkov zo 16. až 21. storočia. Pozoruhodné na nich sú poštmajstrovské záznamy pre výpočet poštovného, voskové pečate, odtlačky pečiatok či nálepky. V zbierkovom fonde sú zastúpené aj originály a kópie máp zobrazujúce poštovú sieť v príslušných obdobiach, pokladnice a trezory i pečiatkovacie stroje rôznych typov. Manuálnymi telefónnymi ústredňami a prístrojmi najmä z 20. storočia je v zbierke zastúpená aj oblasť telekomunikácií.