Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Pôvodní majitelia pozemkov z VO Javorina budú protestovať

Na snímke pohľad na lesy v bývalom vojenskom obvode Javorina v okrese Kežmarok 6. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Bývalý vojenský priestor Javorina sa potichu pripravuje na privatizáciu. Tvrdia to pôvodní majitelia pozemkov z 24 obcí, ktorým stále nikto nevrátil ich majetok a ani ho nemôžu užívať.

Ľubica 21. januára (TASR) - Bývalý vojenský priestor Javorina sa potichu pripravuje na privatizáciu. Tvrdia to pôvodní majitelia pozemkov z 24 obcí, ktorým stále nikto nevrátil ich majetok a ani ho nemôžu užívať. "Už tento mesiac sa schvaľuje zákon, ktorý mal okrem iného umožniť odpredaj majetku vyvoleným bez súhlasu pôvodných majiteľov," uviedol pre TASR predseda Družstva Ruskinovce Karol Galek.

Hrozilo tak, že pozemky, kde nie sú ukončené reštitúcie a sú pod budovami, ktoré už niekto odkúpil, ako aj všetky priľahlé pozemky, by mohli získať majitelia budov a nie pôvodní majitelia pozemkov. "Zákon to definoval ako pozemky funkčne späté, čo to však je, to nikto netuší. Zveličene by sa však dalo povedať, že funkčne spätý je aj pozemok pod diaľnicou do Bratislavy," objasnil Galek.

Práve z tohto dôvodu sa pôvodní majitelia chystajú protestovať. Najprv v nedeľu 25. januára na veľkom vojenskom parkovisku pri Dvorciach neďaleko obce Ľubica. "Plánujeme tiež protestovať v utorok 27. januára priamo pred parlamentom v Bratislave, a to preto, že práve v tento deň sa začne parlamentná schôdza, počas ktorej bude tento návrh prerokovávaný," dodal Galek. Podľa neho sa však na utorkovom (20.1.) zasadnutí parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo stiahol problémový bod a prijal sa pozmeňujúci návrh, a to z dôvodu avizovaných protestov. Nestalo sa tak podľa Galeka po prvý raz a aj preto pôvodní majitelia zo svojho zámeru protestovať neupustia.

"Podobný návrh sa snažili presadiť v apríli minulého roka, čiže sa stále snažia dostať k pozemkom, kde nie sú ukončené reštitúcie," konštatoval Galek. Protestujúcich by podľa neho mali prísť podporiť poslanci NR SR Monika Gibalová z KDH, Ľubomír Galko zo SaS a Zsolt Simon z Mosta-Híd. Záujem o zúčastnenie sa na protestoch zo strany obyvateľov dotknutých obcí pod Tatrami je podľa Galeka dosť veľký. Pôvodní majitelia pozemkov vidia problém v tom, že priestor pre podanie reštitučných návrhov bol veľmi krátky. Zákon bol otvorený v roku 2003, pričom možnosť mali ľudia iba do konca roku 2004. Mnohí sa však po vysídlení presťahovali inam, niektorí aj do zahraničia.

"Dnes politici reštitučný zákon otvoriť odmietajú a im ostávajú iba oči pre plač. Tato situácia však vyhovuje štátu, nakoľko všetky tieto pozemky automaticky patria jemu. Tento problém by sme v blízkej budúcnosti chceli taktiež otvoriť," zdôraznil Galek. Zároveň sa zaniknuté obce svojím katastrom dostali pod nástupnícke obce. Bývalý obecný majetok však aj napriek prísľubu bývalého vedenia ministerstva obrany, že prejde na samosprávy, ostal vo vlastníctve štátu.

Pred 60 rokmi boli pre Vojenský obvod (VO) Javorina vysídlené a zrovnané so zemou obce Ruskinovce, Dvorce, Blažov a osada Ľubické kúpele, kataster bol zhabaný ešte ďalším 20 obciam. Od roku 1990 sa v rámci reštitúcie pokúša viac ako 30.000 poškodených občanov dostať k svojim majetkom. "Bohužiaľ, stále bez viditeľného výsledku, a pritom bol oficiálne výcvik vo VO Javorina ukončený až v decembri 2005," uzavrel Galek.

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v tejto chvíli nevidí dôvod na žiadne protestné zhromaždenia. Sporný bod, ktorý sa dostal do zákona v rámci pripomienkového konania, bol v spolupráci s ministerstvom, cez poslanecký návrh odstránený. Za pozmeňujúci návrh hlasovali poslanci jednomyseľne, teda koaliční aj opoziční. V platnosti preto zostáva pôvodné znenie, čo znamená, že žiadne pozemky sa až do ukončenia reštitúcii nebudú predávať. Naším hlavným cieľom je, aby sa pozemky v bývalom VO Javorina dostali čím skôr pôvodným vlastníkom," uviedol pre TASR na margo protestov hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala.