Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Požiar kaštieľa v Ožďanoch spôsobil škody nie menšie ako 300.000 eur

Na snímke renesančný kaštieľ v Ožďanoch, ktorému ničivý požiar kompletne zničil šindľovú strechu, 3. októbra 2019. Foto: TASR - Branislav Caban

Požiar prakticky úplne zničil šindľovú strechu na celom renesančnom objekte, ktorý bol najvýznamnejšou pamiatkou Oždian.

Ožďany 4. októbra (TASR) – Polícia vyšetruje príčiny požiaru strechy renesančného kaštieľa v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota, ku ktorému došlo vo štvrtok (3. 10.) v podvečerných hodinách. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková s tým, že vzniknuté škody nie sú menšie ako 300.000 eur.

„Počas hasenia požiaru musela polícia zabezpečovať miesto činu proti neoprávneným vstupom občanov, ktorých zvedavosť ťahala do blízkosti kaštieľa, čo komplikovalo aj prístup hasičom s technikou,“ povedala Kováčiková.



Požiar prakticky úplne zničil šindľovú strechu na celom renesančnom objekte, ktorý bol najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani.

Kaštieľ bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Neskôr bol čiastočne opravený, napriek tomu však bol niekoľko desaťročí prázdny a chátral.