Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre pacientky gynekológie chystajú v Žiari nad Hronom nové izby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V dnes funkčnej časti gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia je podľa vedúcej pôrodnej asistentky Emílie Šipikalovej 25 lôžok.

Žiar nad Hronom 20. apríla (TASR) - Žiarska nemocnica, ktorá patrí do skupiny Svet zdravia, pripravuje pre pacientky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nové nadštandardné izby. V súčasnosti prebiehajú v týchto priestoroch práce, hotové by mali byť do šiestich týždňov.

Ako priblížila riaditeľka nemocnice Eva Páleníková, práve pre nadštandardné izby mnohé ženy vyhľadávali banskoštiavnickú pôrodnicu. Preto sa rozhodli, že podobné budú mať k dispozícii aj v Žiari nad Hronom. Okrem toho tak bude podľa jej slov nemocnica pripravená na prípadný zvýšený počet pôrodov, ktorý očakávajú po zatvorení banskoštiavnickej pôrodnice.

Šesť izieb s desiatimi lôžkami vzniká v priestoroch, ktoré kedysi slúžili pre pacientov jednodňovej chirurgie. Nachádzajú sa v druhom krídle ako samotné gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, čo však podľa riaditeľky nie je žiadny problém. Každá izba je vybavená sociálnym zariadením, v najbližších dňoch pribudne aj nový nábytok. V dvoch izbách bude môcť mať pacientka ubytovaného aj rodinného príslušníka. Na oddelení bude rooming-in režim, to znamená, že matky budú mať pri sebe svoje dieťa od pôrodu až do odchodu z nemocnice. Izby, s výnimkou tých, kde môže byť aj rodinný príslušník, budú mať pacientky k dispozícii bez príplatku.

V dnes funkčnej časti gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia je podľa vedúcej pôrodnej asistentky Emílie Šipikalovej 25 lôžok. "Máme tu dve nadštandardné jednoposteľové izby, pričom v jednej môže byť ubytovaný aj príbuzný pacientky. Ostatné izby pre mamičky po pôrode sú trojposteľové," podotkla s tým, že o nadštandardné izby je medzi rodičkami veľký záujem.

Ako ďalej uviedla, počet pôrodov v žiarskej nemocnici vzrastá. Tento trend pociťujú podľa Šipikalovej dlhšie a nesúvisí to len so zatvorením banskoštiavnickej pôrodnice. "Za mesiac apríl sme mali zvýšený počet pôrodov. Mesiac ešte neskončil a už máme taký počet pôrodov ako po iné mesiace," dodala.