Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre výmenu drevených podláh bude štôlňa Glanzenberg zatvorená

Archívna snímka štôlne Glanzenberg. Foto: TASR

Odvodňovacia štôlňa Glanzenberg bude uzatvorená za účelom rekonštrukcie drevených podláh, ktoré sú nevyhnutné na pohyb v nej, informovalo Slovenské banské múzeum (SBM).

Banská Štiavnica 4. novembra (TASR) - Slovenské banské múzeum (SBM) začne v najbližších dňoch s opravou podláh v dedičnej odvodňovacej štôlni Glanzenberg. Od pondelka 9. 11. tak bude pre verejnosť z technických príčin až do odvolania zatvorená. O opätovnom otvorení bude múzeum informovať na svojich internetových stránkach.

"Štôlňa bude uzatvorená za účelom rekonštrukcie drevených podláh, ktoré sú nevyhnutné na pohyb v nej," priblížila Petra Páchniková z múzea s tým, že podlahy v štôlni sa opravujú pravidelne. Naposledy bola štôlňa tri týždne zatvorená vo februári tohto roka. Tentokrát však podľa Páchnikovej ide o rozsiahlejšiu výmenu drevenej podlahy.

Celková suma rekonštrukcie bude podľa jej slov známa až po výbere dodávateľa, keďže cenové ponuky je možné predkladať do štvrtka 5. 11. "Následne zasadne komisia na výber víťaznej ponuky a samotné schválenie dodávateľa na ministerstve životného prostredia," dodala v tejto súvislosti.

Najstaršia písomná zmienka o štôlni Glanzenberg je z roku 1560. Štôlňa mala významnú úlohu v počiatkoch ťažby zlatostrieborných rúd na žile Špitaler pod kopcom Glanzenberg. V neskorších dobách, keď jej odvodňovaciu funkciu prevzali nižšie položené odvodňovacie štôlne, slúžila na dopravu, vetranie a fáranie technikov. Ako ďalej uvádza múzeum na svojej stránke, sprístupnená časť štôlne, ktorá končí pri šachte Kaufhaus v hĺbke 32 m má dĺžku 450 m. “Cisárskymi schodmi” je spojená s priestorom s pamätnými tabuľami v hĺbke 40 m pod povrchom. Tu si môžu návštevníci pomocou želiezka a kladiva “vydolovať” kúsok rudy.