Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Pred 70 rokmi sovietska a rumunská armáda oslobodila Banskú Bystricu

Spomienkové zhromaždenie a pietny akt na Námestí Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici pri príležitosti 70. výročia oslobodenia mesta od nacistickej okupácie v období 2. svetovej vojny. Na snímke primátor Banskej Bystrice Ján Nosko počas príhovoru. Banská Bystrica, 26. marca 2015. Foto: TASR

Na pietnom akte kladenia vencov sa zúčastnili vedúci Kancelárie prezidenta SR Ján Šoth, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Marián Áč, podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková.

Banská Bystrica 26. marca (TASR) – Mesto Banská Bystrica si dnes na Námestí SNP pripomenulo 70. výročie svojho oslobodenia sovietskou a rumunskou armádou. Na pietnom akte kladenia vencov sa zúčastnili vedúci Kancelárie prezidenta SR Ján Šoth, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Marián Áč, podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková, mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci Ruskej federácie, Bieloruska, chargé d'affaires veľvyslanectva Rumunska, radcovia veľvyslanectiev Ukrajiny a Českej republiky na Slovensku, ako i ďalší hostia. Uctiť si 26. marec 1945 prišli aj žiaci a Banskobystričania.

"Banská Bystrica má svoju vojnovú históriu vpísanú hlboko v mysli ľudí, ktorí prežili a spomínajú. Žiaľ, ľudská pamäť je krátka a aj dnes sme svedkami toho, že niektorí nevidia, alebo nechcú vidieť hrôzy, ktoré vojna spôsobila. Je potrebné, aby sme boli obozretní aj dnes, pretože vojnové konflikty vo svete nám ukazujú, že netolerancia a nenávisť sa môžu kedykoľvek zopakovať. Treba si neustále pripomínať obrovské riziká, ktoré v sebe nesie rasizmus a xenofóbia," povedal banskobystrický primátor Ján Nosko.

Zhromaždeniu sa prihovoril i predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici Ján Pacek, ktorý vyzdvihol dôležitosť spomienkových osláv a 70. výročia oslobodenia mesta.

"Výročie oslobodenia Banskej Bystrice je príležitosťou, aby sme si opäť uvedomili, že sloboda nie je zadarmo. Práve preto nesmieme nikdy zabúdať na všetkých, ktorí v zápase proti tyranii obetovali to najcennejšie, svoj život,"
povedal viceprimátor a krajský predseda SDKÚ-DS Martin Turčan.

"Naša vďaka za oslobodenie mesta patrí partizánom, príslušníkom Československej armády, vojakom Červenej armády, teda príslušníkom ruskej, ukrajinskej, bieloruskej, gruzínskej či arménskej národnosti, ale i rumunským vojakom a spojeneckým armádam bojujúcim na našom území a za našu slobodu,"
dodal Turčan. Spolu s ním sa na pietnej spomienke zúčastnili i ďalší zástupcovia SDKÚ-DS v Banskobystrickom kraji.