Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Predčasne narodené bábätká už

Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikoou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici získalo špeciálne vozíky Hyundai ix1 na prepravu novorodencov ako dar od spoločnosti Hyundai Motor Slovakia, 23. januára 2015 v Banskej Bystrici Foto: TASR/Dušan Hein

Na gynekologicko-pôrodníckej klinike Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici sa predčasne narodené bábätká budú voziť na štyroch ultramoderných novorodeneckých vozíkoch značky Hyundai ix1.

Banská Bystrica 23. januára (TASR) – Gynekologicko-pôrodnícka klinika Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici je po Bratislave ďalšou nemocnicou, kde predčasne narodené bábätká budú voziť na štyroch ultramoderných novorodeneckých vozíkoch značky Hyundai ix1, ktoré nahradia kočíky. Tie oddnes môžu využívať mamičky i personál kliniky.

Ako pre TASR uviedla primárka novorodeneckého oddelenia Jana Nikolinyová, doteraz mali iba stabilné postieľky, s ktorými nemohli manipulovať. Predčasne alebo s komplikáciami narodené deti museli prekladať do kočíkov a tak ich transportovať na potrebné vyšetrenia.

"Tieto vozíky sú bezpečnejšie a komfortnejšie. Sú prispôsobené na polohovanie i ošetrovanie. Ak by mal niekto záchvev dobrej snahy, my by sme ďalšie vozíky len uvítali," uviedla primárka oddelenia neonatológie a jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti Nikolinyová.



Ako tiež dodala, starostlivosť o kriticky choré deti je náročná tímová práca. Nie je to len o lekároch, ale aj o zdravotných sestrách a sanitárkach.

"Sestra je najlepší monitor, žiadny monitor vám novorodenca nezmonitoruje tak ako sestra. Sme mladý kolektív, prácu s vysokorizikovými novorodencami môžu robiť iba ľudia, ktorí majú k tomu vzťah," zdôraznila primárka.

Krstnou mamou nových vozíkov, ktoré pokrstili cumlíkmi, sa stala moderátorka a matka viacerých dobročinných podujatí Jarmila Lajčáková Hargašová.

Pozrite si galériu k novým vozíkom v nemocnici v Banskej Bystrici:


"Som rada, že do nemocnice prichádzame s niečím príjemným. Keď sa narodí dieťatko, ktoré má nejakú komplikáciu, v živote každej matky sú to najvypätejšie chvíle. Želám, aby každá jazda bola tou šťastnou a detičkám priniesla iba to najlepšie," reagovala Lajčáková.

Prvú jazdu bezpečným a komfortným novorodeneckým vozíkom s jemnou hydraulikou, brzdou, košíkom na uloženie potrebných vecí a s banskobystrickou poznávacou značkou si vyskúšal iba dvojtýždňový chlapček Dorián z Banskej Bystrice.

Ako pri odovzdávaní vozíkov konštatovali organizátori dobročinnej akcie, v jednej zo slovenských nemocníc museli bábätká prepravovať na vyšetrenia v nákupných vozíkoch.