Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Sviatky sú pre abstinujúcich alkoholikov veľkým pokušením

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Pacienti Prednej Hory si mohli tiež vyskúšať vytvoriť rôzne veľkonočné dekorácie, či zúčastniť sa na veľkonočnej výstave.

Predná Hora 17. apríla (TASR) - Odborný liečený ústav psychiatrický (OLÚP) Predná Hora v okrese Revúca, zameraný na liečbu závislostí, je momentálne obsadený na sto percent. Ako TASR informovala referentka marketingu a vzdelávania Petra Glűcknerová, brány nezatvárajú ani počas veľkonočných sviatkov.

Zdravotnú starostlivosť poskytuje OLÚP v oblasti liečby závislostí všetkých druhov a liečby psychických porúch. Pacientom je aj počas sviatkov poskytovaná komplexná lekárska, psychoterapeutická a ošetrovateľská starostlivosť zahŕňajúca diagnostiku i liečbu závislostí a tiež psychických a somatických ochorení spojených so závislosťami.

"Aktuálne v OLÚP máme obsadené všetky lôžka. Pacienti majú od začiatku plánovaný aj termín odchodu a niektorí ukončia protialkoholickú liečbu aj v priebehu týchto sviatočných dní. Žiadne tradície, a teda ani tie na Veľkú noc, neprikazujú ľuďom opíjať sa. Pre tých, ktorí už svoje pitie nedokážu kontrolovať, je akýkoľvek sviatok, aj ten veľkonočný nielen príležitosťou piť, ale je aj jednou z mnohých neprijateľných výhovoriek ako ospravedlňovať svoje pitie," povedala primárka 3. oddelenia medicíny drogových závislostí Mária Martinove.

K oslavám Veľkej noci na Slovensku patrí tradične aj alkohol. "Traduje sa, že sviatok je obdobie, kedy by mala byť rodina pokope. Náboženský sviatok je popretkávaný tradíciami a duchovnom, kedy je aj v rodine tendencia viac prepáčiť pijúcemu otcovi, matke či dieťaťu a viac uveriť ich slovám o náprave. S duchovnom sa spája potreba odpustiť, ale aj nádej, akási viera v zázrak. A tak závislí, ktorí obvykle opäť raz cez Veľkú noc nedodržia svoje predsavzatia o abstinencii, sa po sviatkoch skôr rozhodujú pre liečbu. Príjem pacientov v OLÚP je však riadený proces. Keď sa zvýši záujem o odvykaciu liečbu, v rámci našich možností sa snažíme čo najviac vyhovieť. Podobne je to aj cez vianočné sviatky či na Silvestra," doplnila Martinove.

Veľká noc je rizikovým obdobím najmä pre abstinujúcich pacientov. "Pokušenie vypiť si je vždy vtedy, ak abstinujúci závislý vyhľadáva príležitosti piť, vracia sa na miesta spojené s predošlým pitím, či sa opäť začne stretávať s osobami, s ktorými pil. V OLÚP označujeme veľkonočné sviatky, a to aj podľa tradícií súvisiacich s pitím, tak trochu necitlivo ako pijácke sviatky. Odvykacia liečba prebieha aj počas sviatkov, pre pacientov je zabezpečený štruktúrovaný program a služba zdravotníkov. Pacientom, ktorí sú v tom čase na liečení, neumožňujeme napríklad priepustky. A abstinujúcim, ktorí majú obavu z recidívy a cítia sa byť ohrození, je možné so súhlasom zdravotnej poisťovne poskytnúť takzvanú posilňovaciu liečbu v abstinencii s hospitalizáciou najviac do dvoch týždňov raz v roku, kedy sú plne zaradení do programu v liečebni a majú možnosť spolupacientom poskytnúť svoje vzácne a jedinečné skúsenosti z abstinencie. Posilňovaciu liečbu je vhodné si pár týždňov vopred naplánovať. Návrh na ňu vydáva ambulantný psychiater," dodala Martinove.

Súčasťou liečby závislostí je aj zmena doterajšieho životného štýlu, s čím súvisí aj zmysluplné využívanie voľného času. OLÚP sa snaží skvalitňovať poskytovanie služieb aj v tejto oblasti. "Tieto aktivity sú spestrením bežného dňa a prispievajú k postupnej zmene životného štýlu a opätovnému začleneniu sa do spoločenského života. Máme plán kultúrno-spoločenských, športových podujatí a činnostnej arteterapie, ktorý zahŕňa zaujímavé aktivity a prihliada aj na rôzne sviatky v roku. V apríli si naši pacienti mohli napríklad v rámci arteterapie pod odborným vedením psychologickej laborantky vyskúšať vlastnými rukami vytvoriť rôzne veľkonočné dekorácie, výrobky s jarnou tematikou či zúčastniť sa na následnej veľkonočnej výstave. Svojou návštevou nás poctili aj členovia speváckeho zboru Quirin pri ZUŠ z Revúcej, ktorí pre pacientov opäť pripravili nádherný veľkonočný koncert. Koncom apríla sa pacienti budú môcť zúčastniť aj na športovom dni, kde si svoje sily zmerajú pod odborným vedením telovýchovného pedagóga," informovala Glűcknerová.