Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Premiér bude rokovať o financiách na obnovu Zvolenského zámku

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas navštevy Zvolenského zámku, kde si prezrel jeho expozície, aby tak podporil domáci cestovný ruch, vo Zvolene 16. júla 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zvolenský zámok je skvost, ktorý máme prečo ponúknuť svetu, zdôraznil Heger.

Zvolen 16. júla (TASR) - Prísľub pomoci pri hľadaní zdrojov na rekonštrukciu strechy a fasády Zvolenského zámku, ktorý je v správe Slovenskej národnej galérie (SNG), dal pri piatkovej návšteve tejto kultúrnej pamiatky premiér Eduard Heger.

"Budem viesť diskusiu s ministerstvom kultúry (MK) a s ministerstvom financií (MF), aby sme na to našli zdroje," uviedol Heger po obhliadke.

Zámok totiž podľa riaditeľky zvolenskej galérie Eriky Trnkovej potrebuje už nutne rekonštrukciu tak, aby sa stal opäť atraktívnym aj pri pohľade zvonku.

Podľa nej návštevnosť zámku je od polovice mája, keď sa po uzatvorení súvisiacom s ochorením COVID-19 opäť otvoril verejnosti, porovnateľná s predcovidovým obdobím. "Je to najmä vďaka slovenským návštevníkom, ktorých počet vzrástol asi o tretinu," povedala pre TASR.



Heger ocenil, že na zámok vo Zvolene zavíta každoročne okolo 40.000 ľudí. Kapacity by však mohli byť aj dvojnásobné. Podľa neho by v záujme zvýšenia návštevnosti galéria mala posilniť spoluprácu so Slovakia Travel, ktorá bola zriadená len nedávno a ktorá má okrem iného za cieľ zvyšovať počty zahraničných návštevníkov na Slovensku. "Zvolenský zámok je skvost, ktorý máme prečo ponúknuť svetu," zdôraznil.