Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Prezidentka: Pre ľudí v núdzi sa v Lučenci vyzbieralo 38 ton potravín

Prezidentka Z. Čaputová, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentka v Lučenci iniciovala stretnutie s potravinovou bankou a výrobcami potravín v regióne, na ktorom sa dohodli na zintentívnení pomoci ľuďom najohrozenejších nedostatkom potravín a hladom.

Lučenec 2. júna (TASR) – Pre ľudí trpiacich hladom a nedostatkom potravín sa do výdajného miesta Potravinovej banky Slovenska v Lučenci podarilo presmerovať 38 ton potravín. Počas návštevy krízového centra občianskeho združenia Za dôstojný život to v stredu povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá o programe druhého dňa svojho regionálneho výjazdu informovala aj na sociálnej sieti.

Prezidentka v Lučenci iniciovala stretnutie s potravinovou bankou a výrobcami potravín v regióne, na ktorom sa spoločne dohodli na zintentívnení pomoci ľuďom najohrozenejších nedostatkom potravín a hladom. „Vďaka veľkorysosti výrobcov potravín a drobných podnikateľov z tohto regiónu sa podarilo do potravinovej banky presmerovať 38 ton potravín, čo predstavuje 110.000 porcií jedla pre ľudí z tohto regiónu,“ povedala Čaputová.

Hlava štátu sa stretla aj s primátorkou Lučenca Alexandrou Pivkovou, s ktorou hovorila o vývoji sociálnej situácie a zamestnanosti v regióne. Navštívila tiež miestnu strednú zdravotnícku školu, ale i fitnescentrum, kde sa zaujímala o to, aký typ pomoci by tomuto sektoru pomohol po náročnom období spôsobenom pandémiou nového koronavírusu.

Prezidentka v stredu navštívila i sociálny podnik Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Rovňanoch v okrese Poltár, ktorého ovocný sad slúžil 50 rokov ako šľachtiteľská a genetická stanica. BBSK v sade v uplynulých rokoch vysadil 500 nových stromov, v minulom roku odštartoval pestovanie cesnaku a v tomto roku pridal i 700 sadeníc malín, levanduľu a včelíny.

Sociálny poľnohospodársky podnik v Rovňanoch je úspešným príkladom toho, ako sa prostredníctvom sociálnej ekonomiky dá vytvoriť cesta na trh práce a dôstojný život práve ľuďom, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, zdravotne postihnutí alebo inak znevýhodnení,“ ocenila Čaputová.

V utorok (1. 6.) navštívila prezidentka i Rimavskú Sobotu, kde sa sa osobne stretla s opatrovateľkami a upozornila na potrebu nového zákona o dlhodobej starostlivosti o seniorov, ktorý by umožnil lepšie pracovné podmienky pre túto profesiu. „Vieme, že nám chýbajú zdravotníci a opatrovateľky, a všetko je to o kvalitných pracovných podmienkach,“ uviedla Čaputová.

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) počas výjazdu v Rimavskej Sobote 1. júna 2021.
Foto: TASR – Lukáš Mužla


V Jelšave hlava štátu počas prvého dňa regionálneho výjazdu absolvovala prehliadku Slovenských magnezitových závodov a pripomenula, že podľa platnej slovenskej legislatívy nezískavajú samosprávy z poplatkov z ťažby žiadne financie. Ako dodala, verí, že sa podarí prehodnotiť environmentálne spravodlivejšie riešenie a časť poplatkov bude v budúcnosti plynúť do miest a obcí, kde sa ťažba realizuje.