Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Priemyselný park vo Vígľaši začína po rokoch nehybnosti ožívať

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spoločnosti by spočiatku mali zamestnať niekoľko desiatok pracovníkov, po plnom nábehu výroby by však vo firmách mali nájsť prácu stovky ľudí.

Vígľaš 6. septembra (TASR) - V priemyselnom parku vo Vígľaši v okrese Detva, ktorý bol postavený ešte v roku 2008, sa začínajú etablovať noví investori. Po spoločnosti, ktorá tam pred piatimi rokmi nainštalovala fotovoltaicke panely, začínajú stavať svoje prevádzky dve regionálne firmy. Malo by ísť o spoločnosť ASL-Tech z Detvy a BcLoad z Vígľaša.

Ako vyplýva zo zmlúv medzi obcou Vígľaš a investormi, spoločnosť ASL-Tech si bude od obce prenajímať 9409 štvorcových metrov (m2) plochy, na ktorej vznikne hala na výrobu zváraných častí strojov a konštrukcií. Nájomnú zmluvu uzatvorili na desať rokov, pričom nájomca zaplatí ročne obci takmer 3000 eur.

Spoločnosť BcLoad bude mať svoj výskumno-vývojový závod mobilných strojov na ploche 20.000 m2. Nájomnú zmluvu podpísali rovnako na desať rokov. Obci, ktorá je vlastníkom pozemkov, zaplatí firma ročný nájom 6280 eur.

V dohľadnom čase by svoje prevádzky v parku mali postaviť aj ďalšie tri firmy, s ktorými už obec podpísala nájomné zmluvy. Ide o spoločnosť Dewex Detva, ForDom Zvolen a Infinity Group Zvolen. Dewex plánuje postaviť na ploche 25.000 m2 prevádzku zameranú na výrobu strojných komponentov, ForDom na ploche 10.000 m2 prevádzku na výrobu a predaj nízkoenergetických rodinných domov a Infinity Group na ploche 13.114 m2 prevádzku na výrobu výpalkov a kovových konštrukcií.

Spoločnosti by spočiatku mali zamestnať niekoľko desiatok pracovníkov, po plnom nábehu výroby by však vo firmách mali nájsť prácu stovky ľudí.