Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

Primátor tvrdí, že mesto prevzal nepripravené na čerpanie eurofondov

Ján Nosko Foto: TASR

Činnosť najbližšieho tímu banskobystrického primátora Jána Noska sa preto prioritne zameriava na prípravu dokumentácie súvisiacej s ich čerpaním.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) – Súčasné vedenie mesta Banská Bystrica zdedilo po svojich predchodcoch katastrofálnu situáciu v príprave na čerpanie eurofondov. Uviedla to hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová. Činnosť najbližšieho tímu primátora Jána Noska sa preto prioritne zameriava na prípravu dokumentácie súvisiacej s ich čerpaním.

"Nové vedenie prevzalo mesto bez schváleného územného plánu, plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja a bez akýchkoľvek východísk použiteľných do regionálnej integrovanej územnej stratégie, ktorá je základnou podmienkou na čerpanie fondov EÚ v budúcnosti," konštatovala Sekerešová s tým, že čerpanie eurofondov je jednou z priorít volebného obdobia primátora.

Ako tiež poznamenala, priamo na príprave europrojektov doteraz pracoval na mestskom úrade iba jeden odborník, ktorý je dlhodobo práceneschopný. "Ostatní kľúčoví zamestnanci, potrební na prípravu projektov, boli roztrúsení po jednotlivých odboroch," dodala.

Primátor Nosko preto rozhodol o vytvorení nového odboru rozvojových aktivít mesta. V rámci neho budú pracovať a spoločne svoju činnosť koordinovať práve úradníci, ktorí pri príprave europrojektov zohrávajú kľúčovú úlohu.

"Nemôžeme dopustiť, aby mesto prišlo o ďalšie milióny, ktoré by sme mohli získať z eurofondov. To, čo minulé vedenie zanedbalo, dobiehame za posledné dva mesiace. Museli sme veľmi rýchlo vytvoriť nový pracovný tím, ktorý tvoria kvalifikovaní ľudia so skúsenosťami, ochotní tvrdo pracovať," zdôraznil Nosko.

"V tomto období pracujeme v odborných pracovných skupinách na projektových zámeroch. Identifikujeme a pomenúvame konkrétne projekty v rámci prioritných osí integrovaného regionálneho operačného programu na úrovni mesta, ale aj jeho funkčného územia. Teraz musíme ostatné mestá v príprave dobehnúť. Som presvedčený, že sa nám to podarí," doplnil viceprimátor Jakub Gajdošík.

V tejto súvislosti sa už vedenie mesta stretlo na spoločnom rokovaní so starostami okolitých obcí dotknutého mestského funkčného územia. Oboznámili sa so stavom prác na príprave nového programového obdobia 2014–2020 v rámci využívania európskych štrukturálnych a investičných fondov.