Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Bystrický primátor na protest opustil napäté rokovanie zastupiteľstva

Banskobystrický primátor Peter Gogola Foto: TASR/Dušan Hein

Od niektorých poslancov si za to pri odchode vyslúžil slová ako "hanba" a "fúj".

Banská Bystrica 28. októbra (TASR) – Banskobystrický primátor Peter Gogola sa hneď v úvode dnešného posledného zasadnutia mestského zastupiteľstva (MsZ) v tomto funkčnom období postaral o nečakaný úvod. Z rokovania MsZ na protest odišiel. Od niektorých poslancov si za to pri odchode vyslúžil slová ako "hanba" a "fúj".

"Zvažoval som, či zvolať 31. zasadnutie. Atmosféra pred komunálnymi voľbami je krajne napätá. V lokálnych médiách som kritizovaný a zosmiešňovaný a aj výsledky mojej práce. Odmietam byť figúrkou predvolebnej frašky, som tým znechutený," reagoval pred 22 prítomnými poslancami Gogola.

Ako tiež dodal: "Nechcem byť partnerom ľuďom, ktorí sú figúrky bez politickej morálky popoťahované pánom Pellegrinim." Gogola vzápätí opustil rokovaciu sálu.

Šéfa klubu Smer-SD Gogola zaskočil

Z jeho prístupu zostal predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer–SD Ladislav Topoľský zaskočený. "Som prekvapený, že posledné zastupiteľstvo nedotiahol pán primátor do konca. Treba oddeliť, čo je predvolebná kampaň a čo patrí k povinnostiam primátora a poslancov," konštatoval Topoľský. Podľa neho primátor i poslanci majú povinnosť dotiahnuť svoj mandát do konca, aby prerokovali všetky predložené body programu.

"Uráža ma znevažovanie výsledkov mojej práce a počúvať reči skupiny poslancov, ktorí demagogicky prekrúcajú skutočnosti. Preto som sa rozhodol odovzdať vedenie schôdze pani viceprimátorke," povedal Gogola. Rozhodol sa tesne pred začiatkom zasadnutia.

Na otázku TASR, že jeho náhly odchod vnímajú niektorí poslanci ako útek, primátor reagoval: "Dá sa to vnímať rôznym spôsobom. Pre mňa títo ľudia nie sú partnerom na diskusiu. Sú to ľudia bez politického názoru, ktorí sú ovládaní z politickej centrály. Nevidím dôvod s nimi diskutovať."

Rokovanie o rozpočte

V programe dnešného MsZ bol aj rozpočet mesta na rok 2015. Ten mal predkladať práve primátor, no jeho návrh neprešiel finančnou komisiou a ani mestskou radou. Poslanci za Smer-SD, ktorí majú väčšinu v "malom" parlamente, už dopredu avizovali, že návrh rozpočtu nepodporia. Nielenže im ho primátor predkladá neskoro, ale obsahuje aj veci, ktoré mu už viackrát vyčítali. Návrh rozpočtu mesta podľa očakávaní napokon neprešiel. Ako uviedol Gogola, očakával to. Banská Bystrica tak už štvrtý rok po sebe začne nový rok v rozpočtovom provizóriu.


Predvolebná kampaň v meste pod Urpínom naberá na obrátkach. Opätovne kandidujúci Gogola spustil svoju kampaň pod heslom: "Kto zablokuje čachre mestských poslancov SMERu?"

Tí mu odpovedali otvoreným listom, v ktorom sa okrem iného uvádza: "S poľutovaním sledujeme štýl vašej predvolebnej kampane. Tak ako ste v nej zneužili logo spoločnosti Google, tak ste zneužili aj korektné a na vzájomnej úcte a rešpekte vybudované vzťahy s členmi nášho poslaneckého klubu Smer–SD. Aj keď sme si už v roku 2010 dobre uvedomovali, že ste do funkcie primátora nastúpili absolútne nepripravený, bez jasnej vízie, bez schopností pozdvihnúť naše mesto a najmä v pevnom zovretí vášho sponzora Miroslava Rybára, snažili sme sa vám vždy pomáhať. Počas celých štyroch rokov, keď postupne od vás odskočili všetci vaši podporovatelia a nezávislí poslanci vás v MsZ pravidelne podrážali, stáli sme pri vás a pomáhali sme. My útočiť nebudeme..."