Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vyššia minimálna mzda je podľa Asociácie pre sociálny rozvoj prínosom

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Zvyšovanie minimálnej mzdy je tiež vhodným motivačným činiteľom pre nezamestnaných, ktorí tak budú viac motivovaní hľadať si prácu.

Rimavská Sobota 8. januára (TASR) – Zvýšenie minimálnej mzdy, ktorá od začiatku januára stúpla na úroveň 405 eur, je pre mnohých obyvateľov okresu Rimavská Sobota a okolitých regiónov prínosom a môže pozitívne ovplyvniť kvalitu ich života. Pre TASR to uviedla Andrea Gállová, prezidentka Asociácie pre sociálny rozvoj a podporu občanov SR (ASRPO), ktorá v meste prevádzkuje prvé Integračné centrum sociálnej pomoci (ICSP) na Slovensku.

„Z našej každodennej praxe vieme, že mnohí zamestnaní ľudia nie sú spokojní so svojimi príjmami. Klienti, ktorí nás navštevujú v našom ICSP, preto vnímajú toto zvýšenie jednoznačne pozitívne. Napríklad pre predavačku, ktorá doteraz zarábala 380 eur a po novom má 405 eur, je aj takýto nárast významným rozdielom z hľadiska kvality života,“ uviedla na margo zvýšenia Gállová.

Dodala, že zvyšovanie minimálnej mzdy je tiež vhodným motivačným činiteľom pre nezamestnaných, ktorí tak budú viac motivovaní hľadať si prácu. „Dochádza vďaka tomu k vytváraniu výraznejšieho rozdielu medzi tými, ktorí pracujú, a tými, ktorí sú odkázaní na sociálnu sieť štátu,“ konštatovala prezidentka ASRPO.

Odborníci v ASRPO podľa jej slov zastávajú názor, že v tejto súvislosti je správnym krokom aj avizované permanentné zvyšovanie minimálnej mzdy. „Vnímame to ako signál postupného znižovania a odstraňovania chudoby. Veríme, že tak, ako sa vyjadril premiér Robert Fico, sa minimálna mzda do roku 2020 zvýši na úroveň 500 eur,“ zakončila Gállová.

V ICSP v Rimavskej Sobote pôsobia v súčasnosti štyria odborní zamestnanci. Podľa vyjadrenia Gállovej doteraz poskytli služby 164 klientom, pričom 70 percent z nich bolo nezamestnaných. Hlavnými problémami, s ktorými sa klienti obrátili na zamestnancov ICSP, boli otázky zamestnanosti, včasná intervencia pri výskyte sociálno–patologických javov v rodinách, zadlženosť rodín a finančné poradenstvo či administratívne úkony.