Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Radvanský jarmok priblíži modrotlač a viachlasný spev z Horehronia

Radvanský jarmok. Foto: TASR/Dušan Hein

Na jarmoku svoje umenie predstaví 330 domácich a 31 zahraničných remeselníkov aj z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Bulharska, Srbska-Vojvodiny a Rumunska.


Banská Bystrica 4. septembra (TASR) - Najväčšie banskobystrické podujatie Radvanský jarmok, ktorý otvoria v piatok 9. septembra a potrvá až do nedele 11. septembra, píše svoju históriu už 359 rokov. Tentoraz bude venovaný prvkom, ktoré sa dostali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a sú prepojené s mestom pod Urpínom.

"Jarmok ponúkne Školu remesiel ÚĽUV, modrotlač, viachlasný horehronský spev, čo je neodmysliteľná súčasť nášho regiónu a gajdy patriace do zoznamu UNESCO, ktoré sú súčasťou valašskej kultúry stredného Slovenska už od 14. storočia. Samospráva ich všetky, v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela a Akadémiou umení, predstaví v rámci tradičného jarmočného otváracieho ceremoniálu na Námestí SNP," informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Ako tiež uviedla, prostredníctvom Stredoslovenského múzea, ktoré má v súčasnosti vo svojom depozite približne 250 modrotlačových foriem, vrátia do života starodávne modrotlačové vzory. Práve Banská Bystrica patrila medzi prvé mestá, kde sa vyrábali látky z modrotlače. Spája sa s menom rodiny Jozefa Beniača, cechmajstra Cechu farbiarov.

Na Radvanskom jarmoku svoje umenie predstaví 330 domácich a 31 zahraničných remeselníkov aj z Maďarska, Poľska, Českej republiky, Bulharska, Srbska-Vojvodiny a Rumunska.

"Najviac budú zastúpení vareškári a medovnikári, no svoje ľudovo-umelecké majstrovstvo predstavia aj zvonári, kováči, keramikári, mydlári, remenári, kožušníci, výrobcovia šperkov, krojov, marionet i spracovatelia medu. V rámci doplnkového sortimentu bude trh obohatený o predaj drevených hračiek," dodala hovorkyňa.

Stánky s občerstvením ponúknu návštevníkom pestrý výber tradičných jarmočných jedál. Langoše či pečené klobásy doplní ponuka regionálnych produktov, akými sú bryndzové pirohy, halušky, kačacia pečeň, grilovaný hermelín a domáci chrumkavý chlieb. Nebude chýbať ani zábavný park s kolotočmi otvorený do polnoci.

Stánky s remeslami a občerstvením otvoria vo štvrtok (8.9.) o 14.00 h. Kým remeselníci budú mať počas jarmočných dní otvorené do 20.00 h, pochutnať na dobrom jedle sa bude dať až do 02.00 h. Všetky stánky zatvárajú v nedeľu o 16.00 h.

Deti sa zabavia nielen na jarmoku, ale aj pri hre Radvanská vareška

Najväčšie a najobľúbenejšie banskobystrické podujatie Radvanský jarmok, ktorého symbolom je varecha, sa blíži a pri tejto príležitosti vychádza zábavná spoločenská hra pre deti "Radvanská vareška". Jej vydanie podporilo mesto Banská Bystrica. Pútavou formou približuje jeden z najznámejších a najstarších jarmokov, ktorý bol v roku 2011 oficiálne zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

"Hra, ktorá vychádza v týchto dňoch pri príležitosti 359. Radvanského jarmoku, je situovaná do centra mesta. Herný plán zobrazuje banskobystrické Námestie SNP s predajnými stánkami a jarmočnými atrakciami. Na hráčov čaká nielen zábavné nakupovanie a predávanie, ale aj maľovanky s úlohami pre bystré hlavičky a remeselnícke kvarteto - kartičky s ilustráciami tradičných remesiel a ich výrobkov," priblížila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Aj tento projekt, rovnako ako "Hravá Banská Bystrica", hra vydaná v roku 2012, je dielom autorského kolektívu architektov. Pavol Borodovčák sa postaral o ilustrácie, Ingrid Krajčovičová o grafické spracovanie a koordinátorkou projektu bola Danica Turčanová.

Hra je ďalším z projektov, ktorých cieľom je podporovať u malých a veľkých Banskobystričanov lokálpatriotizmus. Turistom i návštevníkom zasa ponúka netradičný pohľad na mesto pod Urpínom.