Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Regulácia potoka Turová za 1,7 mil. eur je najväčšou investíciou obce

Na snímke v Budči v okrese Zvolen realizujú od začiatku leta projekt úpravy miestneho potoka Turová. Foto: TASR - Jozef Poliak

Peniaze na projekt získala obec z Ministerstva životného prostredia SR. Sama však musí uhradiť päť percent z nákladov, čo predstavuje asi 80.000 eur.

Budča 30. septembra (TASR) - V Budči v okrese Zvolen realizujú od začiatku leta projekt úpravy miestneho potoka Turová. Stavba za asi 1,7 milióna eur je doposiaľ najväčšou investíciou v obci.

"Regulácia potoka bola už nevyhnutná, pretože potok nám už podmýval nielen cesty a polia, ale aj niektoré obydlia," uviedol starosta František Moravec. Okrem spevnenia nového profilu koryta potoka budú peniaze vynaložené aj na skrášlenie jeho okolia výsadbou zelene.

Peniaze na projekt získala obec z Ministerstva životného prostredia SR. Sama však musí uhradiť päť percent z nákladov, čo predstavuje asi 80.000 eur.

Stavbu po súťaži realizuje spoločnosť Vodohospodárske stavby Bratislava. Ponuku predložili štyria uchádzači, jeden bol ale z procesu vylúčený. Stavba má byť ukončená do 31. decembra 2015.

Budča má dnes asi 1300 obyvateľov. Tento počet sa od konca 80. rokov minulého storočia zvýšil asi o 30 percent. V obci, ktorá je v blízkosti okresného mesta, vyrástli za uplynulé roky desiatky rodinných domov. Najnovšie v nej vyrastá úplne nová ulica, kde je podľa územného plánu možnosť pre výstavbu ďalších 28 domov.