Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Remeselníci majú na námestí v Banskej Štiavnici predajné miesto

Od roku 1993 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO zapísané aj historické jadro Banskej Štiavnice a technické pamiatky v jej okolí. Zápis priniesol mestu mimoriadnu prestíž. Na snímke Námestie sv. Trojice. Foto: TASR/Jana Vodnáková

V stánkoch predávať členovia OZ Umenia a remeslá Štiavnice šperky, keramiku, brúsené kamene, pletené, háčkované a plstené výrobky, čipky, hračky z plátna, mydielka a výrobky z kože a dreva.

Banská Štiavnica 9. júla (TASR) - Lokálni umelci a remeselníci sa dočkali predajného miesta na Námestí svätej Trojice v Banskej Štiavnici. Dva stánky pre nich na centrálnom štiavnickom námestí osadila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica. Cieľom je poskytnúť predajcom na sezónu stále predajné miesto a turistom možnosť odniesť si z mesta pamiatku.

"Mnohí turisti si zo Štiavnice chcú odniesť nejakú vkusnú pamiatku a mnohí drobní výrobcovia hľadajú odbyt pre svoje výrobky. Myslíme si, že toto je ideálne riešenie. Na námestí nestrašia rôznorodé šiatre predajcov, máme záruku, že turisti tam počas víkendov v sezóne vždy niekoho nájdu a súčasne máme kontrolu nad predávaným tovarom," uviedol Igor Kuhn, riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica.

Doplnil, že na základe zmluvy môžu v stánkoch predávať členovia občianskeho združenia (OZ) Umenia a remeslá Štiavnice. Predávať sa budú šperky, keramika, brúsené kamene, pletené, háčkované a plstené výrobky, čipky, hračky z plátna, mydielka a výrobky z kože a dreva.

Stánky tvarovo vychádzajú z mnícha, dreveného domčeka stojaceho na hrádzach tajchov. Mimo doby predaja sa z nich jednoduchou prestavbou stanú oddychové miesta pre turistov. Keď počasie predaj znemožní, stánky z námestia zmiznú.

Na zabezpečení predajného miesta sa partnersky podieľalo aj mesto Banská Štiavnica, ktoré poskytlo pre stánky miesto a OZ Umenie a remeslá Štiavnice, ktoré zabezpečí a garantuje predaj počas hlavnej turistickej sezóny. Výroba stánkov bola financovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja ešte v roku 2017.