Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Respiračné ochorenia v Banskobystrickom kraji stúpli, chrípkové klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Na ARO je v kraji v súčasnosti chorých takmer 3000 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári.

Banská Bystrica 19. septembra (TASR) - Vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a v porovnaní s uplynulým týždňom ústup počtu chorých na chrípku a jej podobných ochorení (CHPO) - tak možno podľa epidemiológov charakterizovať chorobnosť v 38. kalendárnom týždni v Banskobystrickom kraji.

Výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 20 percent a výskyt CHPO klesol približne o rovnakú hodnotu. "Napriek týmto štatistikám možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru," skonštatovala Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Epidemiológovia upozorňujú, že chorobnosť podľa dlhodobých štatistík bude zrejme rásť, a preto je ideálny čas na venovanie sa prevencii. Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po plánovanie očkovania proti sezónnej chrípke.

Na ARO je v kraji v súčasnosti chorých takmer 3000 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to chorobnosť takmer 987 na 100.000 osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 112, čo je chorobnosť 38 osôb na 100.000 obyvateľov.