Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Respiračných ochorení aj chrípky je v BBSK opäť viac

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji zaevidovali tento týždeň deväťpercentný nárast ARO, v prípade chrípky je nárast až 14-percentný.

Banská Bystrica 19. apríla (TASR) - Minulotýždňový pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) vystriedalo aktuálne zvýšenie chorobnosti, predovšetkým chrípkových ochorení. Epidemiológovia v Banskobystrickom kraji zaevidovali tento týždeň deväťpercentný nárast ARO, v prípade chrípky je nárast až 14-percentný.

"V 16. kalendárnom týždni je v regióne v absolútnych číslach 4043 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1354 prípadov na 100.000 obyvateľov. Na chrípku celkom ochorelo 254 ľudí, čo je chorobnosť 85 prípadov na 100.000 obyvateľov," uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Najvyššia chorobnosť na rôzne typy akútnych respiračných ochorení je v okresoch Lučenec (559), Zvolen (493), Rimavská Sobota (424) a Žarnovica (415). Chrípky opäť najviac v okrese Lučenec, ale aj v Žarnovici, Poltári a Banskej Štiavnici. Počet komplikácií, ktorý dosiahol 2,1 percenta z uvedených ochorení, je porovnateľný s 15. kalendárnym týždňom.

V porovnaní s vlaňajškom je výskyt ARO zanedbateľne nižší. Počet chorých na chrípku je nižší o 12 percent. Podklady pre túto analýzu dodalo epidemiológom RÚVZ, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, 52 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 42 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu. Pre zvýšený výskyt ARO aj CHPO nebolo však prerušené vyučovanie v žiadnom školskom či predškolskom zariadení.