Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Hrad Revište pozýva návśtevníkov na hrnčiarske slávnosti Glgáč

Za účasti asi desiatky hrnčiarov predovšetkým zo stredného ale aj západného Slovenska, sa v sobotu konajú na stredovekom hrade Revište v okrese Žarnovica hrnčiarske slávnosti Glgáč. Podujatie, ktoré začalo písať svoju históriu len minulý rok, spája v sebe krásu tradičného hrnčiarskeho remesla s príbehmi hradov popri Hrone. Revište, 28. mája 2022. Foto: TASR Jozef Poliak

Glgáčom kedysi v regióne stredného Pohronia nazývali krčah, ktorý je typickým hrnčiarskym výrobkom a slúži na prenos a pitie vody, uviedla Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry BBSK.

Revište 28. mája (TASR) – Za účasti asi desiatky hrnčiarov predovšetkým zo stredného, ale aj západného Slovenska sa v sobotu konajú na stredovekom hrade Revište v okrese Žarnovica hrnčiarske slávnosti Glgáč. Podujatie začalo písať svoju históriu len minulý rok.

"Glgáčom kedysi v regióne stredného Pohronia nazývali krčah, ktorý je typickým hrnčiarskym výrobkom a slúži na prenos a pitie vody," uviedla k názvu podujatia Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Zámerom podujatia je podľa nej ukázať tvár hrnčiarskeho remesla prostredníctvom hrnčiarskych dielní a ateliérov z rôznych kútov Slovenska. "Každý z hrnčiarov okrem prezentácie svojej tvorby zároveň nechá návštevníkov dotknúť sa hrnčiarskeho remesla vlastnými rukami," priblížila.

"Región Gron – stredné Pohronie reprezentuje náš ambasádor, hrnčiar Ján Fiala z obce Brehy. Hrnčiarstvo má v tejto obci dlhodobú tradíciu a v minulosti tam pôsobilo až 80 hrnčiarov. Dnes sa mu venuje už len pán Fiala, ale zaúča sa už aj jeho vnuk," uviedla marketingová koordinátorka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron Gabriela Matlovičová.

"Okrem samotnej prezentácie hrnčiarov sme pripravili aj bohatý sprievodný program, o ktorý sa stará predovšetkým historická skupina Rytieri Vir fortis zo Zvolena. Hradný pán a súčasne predseda Združenia na záchranu hradu Revište, Ratibor Mazúr, zase divákom sprostredkúva históriu hradu," uviedla Jóbová.

Za účasti asi desiatky hrnčiarov predovšetkým zo stredného ale aj západného Slovenska, sa v sobotu konajú na stredovekom hrade Revište v okrese Žarnovica hrnčiarske slávnosti Glgáč. Podujatie, ktoré začalo písať svoju históriu len minulý rok, spája v sebe krásu tradičného hrnčiarskeho remesla s príbehmi hradov popri Hrone. Revište, 28. mája 2022.
Foto: TASR Jozef Poliak


Podujatie organizuje OOCR Región Gron, mesto Nová Baňa a viacero obcí z okolia. Spoluorganizátormi sú Krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus a Združenie na záchranu hradu Revište. Na príprave podujatia sa podieľa aj mesto Žarnovica a Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva výstavby a dopravy SR.

Hrad Revište je súčasťou zážitkovej turistickej trasy Pohronská hradná cesta, ktorá spája 16 hradných lokalít popri rieke Hron.