Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na ceste medzi Tisovcom a Muráňom našli mŕtve medvieďa

Tohtoročné medvieďa našli dnes lesníci na ceste medzi Muráňom a Tisovcom. Vodiči tam hlásili medvedicu s tromi mladými a jedno z nich skončilo pod kolesami auta. Malé medvieďa po kolízii s autom pravdepodobne ešte žilo. Revúca, 12. mája 2014. FOTO TASR - Ján Siman Foto: TASR/Ján Siman

Ochranári mu odoberú vzorky, ktoré poslúžia na výskum genetického fondu. Vzhľadom na to, že telo nebolo vážne poškodené, pravdepodobne ho dajú na preparáciu.

Revúca 12. mája (TASR) - Tohtoročné medvieďa našli dnes lesníci na ceste medzi Muráňom a Tisovcom. Vodiči tam hlásili medvedicu s tromi mladými a jedno z nich skončilo pod kolesami auta.

Ako pre TASR povedal zoológ Národného parku Muránska planina (NP MP) Jerguš Tesák, kolízií s mláďatami lesnej zveri môže byť v týchto dňoch oveľa viac. Vodiči by mali byť oveľa pozornejší pri prechádzaní cez lesnaté úseky, pretože mladé jedince sú veľmi neskúsené a nevedia, ako majú na prichádzajúce auto reagovať.

Malé medvieďa po kolízii s autom pravdepodobne ešte žilo. "Netuším prečo, ale niekto mu začal rezať kožu na nohe. Možno mal záujem o kožu, alebo o mäso. Každopádne to bolo mimoriadne nebezpečné, pretože medvedica si uvedomuje, koľko má mláďat a môže sa vybrať strateného potomka hľadať. Nie je vylúčené, že sa v okolí cesty medzi Muráňom a Tisovcom bude objavovať častejšie, pretože sa bude stále pokúšať medvieďa nájsť," povedal Tesák.

Tohtoročné medvieďa našli dnes lesníci na ceste medzi Muráňom a Tisovcom.
Foto: TASR/Ján Siman


Na správu NP MP doviezli malú medvedicu už mŕtvu. Ochranári jej odoberú vzorky, ktoré poslúžia na výskum genetického fondu. Vzhľadom na to, že telo nebolo vážne poškodené, pravdepodobne ho dajú na preparáciu.

"Vodičov by som touto cestou rád upozornil, že teraz treba byť na cestách mimoriadne opatrný. Lesná zver, či sú to už srny, jelene, diviaky, ale aj medvede začínajú vodiť svoje mláďatá a učia ich, kde sa majú pohybovať. Pri takýchto potulkách často prechádzajú aj cez cesty. Neskúsené mláďatá na prichádzajúce autá ešte jednoducho nevedia reagovať. Takže pri prechádzaní miestami, kde sa môže vyskytovať zver, radšej treba ubrať plyn," dodal zoológ.