Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rezort obrany: Vojenská prehliadka má pripomenúť odkaz hrdinov SNP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Celkovo bude na prehliadke viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky.

Bratislava 2. júla (TASR) – Viac ako 1500 vojakov sa zúčastní na vojenskej prehliadke pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Vojaci si chcú aj týmto spôsobom pripomenúť odkaz hrdinov bojujúcich v Povstaní. Prehliadka sa uskutoční 29. augusta v Banskej Bystrici, informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

„Táto vojenská prehliadka nemá žiadnym spôsobom demonštrovať silu či podporovať vojenské riešenia konfliktov. Má byť však ukážkou toho, že tak ako naši starí rodičia boli pripravení postaviť sa so zbraňami v ruke za svoj národ a slobodu, tak sú aj naše ozbrojené sily pripravené chrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).

Celkovo bude na prehliadke viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Súčasťou budú aj vojenské výsadky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a tiež Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR. Návštevníkom sa predstavia tiež tri historické celky pripomínajúce odbojárov SNP. „Aj týmto spôsobom im chceme vzdať hold a poukázať na ich význam z pohľadu našej histórie a zachovávania odkazu vojenských tradícií,“ vysvetlil zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR a veliteľ vojenskej prehliadky, generálmajor Miroslav Lorinc.

Vojenská prehliadka je súčasťou celonárodných osláv SNP. Generálny nácvik sa uskutoční koncom augusta vo večerných hodinách.