Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Cenu mesta Rimavská Sobota získajú dvaja jednotlivci a jeden kolektív

Jozef Šimko Foto: TASR

V zmysle štatútu mesta Rimavská Sobota môže mestské zastupiteľstvo v kalendárnom roku udeliť najviac tri Ceny mesta.

Rimavská Sobota 20. apríla (TASR) – Cenu mesta Rimavská Sobota za rok 2016 získajú dvaja jednotlivci a jeden kolektív. Mestskí poslanci vybrali laureátov tohto ocenenia, spomedzi deviatich kandidátov tajným hlasovaním, na svojom ostatnom zasadnutí v utorok 19. apríla.

Tohtoročnú Cenu mesta, ktorá sa bude odovzdávať počas osláv Dní mesta v máji, dostane Oľga Bodorová, riaditeľka Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a Peter Korcsog, primár psychiatrického oddelenia nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota. Tretím oceneným je kolektív Gemer-malohontského muzeálneho spolku.

"Myslím si, že tieto tri subjekty si Cenu mesta zaslúžia a som veľmi rád, že poslanecký zbor našiel spoločnú reč pri ocenení týchto osobností," uviedol na margo rozhodnutia poslancov primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Cena mesta sa udeľuje osobe alebo kolektívu za významné výsledky vo vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejnoprospešnej činnosti, prípadne za činnosť, ktorou sa významným spôsobom pričinili o ekonomický a kultúrny rozvoj mesta, či jeho propagáciu doma a v zahraničí. Udeliť je ju možné aj za záchranu ľudských životov a majetku mesta i jeho občanov.

V zmysle štatútu mesta Rimavská Sobota môže mestské zastupiteľstvo v kalendárnom roku udeliť najviac tri Ceny mesta. Návrhy na ich udelenie môžu predkladať poslanci, primátor, komisie, obyvatelia, ale i občianske združenia, spolky a vedecké či umelecké inštitúcie, pôsobiace na území mesta.