Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Komín bývalého cukrovaru v Rimavskej Sobote začali búrať

Vyše 100 metrov vysoký komín, ktorý je jedným z posledných pozostatkov niekdajšieho rimavskosobotského cukrovaru, začali v týchto dňoch búrať pomocou žeriavu a demolačných nožníc. V Rimavskej Sobote 11. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Caban

Presný čas trvania búracích prác sa podľa jeho slov nedá určiť, keďže sa nezachovala žiadna projektová dokumentácia komína.

Rimavská Sobota 11. mája (TASR) – Vyše 100 metrov vysoký komín, ktorý je jedným z posledných pozostatkov niekdajšieho rimavskosobotského cukrovaru, začali v týchto dňoch búrať pomocou žeriavu a demolačných nožníc. Podľa slov Pavla Petríka, projektového manažéra spoločnosti RS-Real, ktorá demoláciu iniciovala, vzniknú na jeho mieste obchodné priestory.

Spoločnosť chcela pôvodne komín nechať odstreliť trhavinami. „Bohužiaľ na odstrel sme nedostali povolenie, hoci by to bol najekonomickejší spôsob zbúrania tejto stavby,“ konštatoval Petrík. Ako doplnil, postupujú teda v zmysle pôvodného búracieho povolenia, vydaného ešte v roku 2009.

Presný čas trvania búracích prác sa podľa jeho slov nedá určiť, keďže sa nezachovala žiadna projektová dokumentácia komína. „Je preto ťažké odhadnúť, aká je jeho vnútorná konštrukcia a ako dlho teda búranie potrvá. Každopádne, myslím, že je to otázka najviac jedného mesiaca,“ uviedol manažér.

Na mieste komína by malo vzniknúť nové obchodné centrum s predajnou plochou zhruba 3800 m2. „Pozemok sme už odpredali developérovi, ktorý má záujem vytvoriť túto obchodnú galériu. V zmysle transakčnej dokumentácie sme však ešte povinní odstrániť stavby, ktoré sa na pozemku nachádzali,“ povedal Petrík.

Ako dodal, komín bol už poslednou takouto stavbou. Všetky ostatné vrátane kotolne, ktorej bol súčasťou, odstránili už v roku 2010.