Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum v Rimavskej Sobote vydalo katalóg diel rezbára D. Fertőa

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Erika Ďurčová

Rezbár pracoval technikou vyrezávania do drevených soklíkov a reliéfov z lipového alebo orechového dreva. Podľa slov etnologičky Ľudmily Pulišovej je úvod katalógu venovaný výtvarnému umeniu Rómov.

Rimavská Sobota 23. decembra (TASR) – Katalóg, ktorý je súpisom diel rómskeho rezbára Dezidera Fertőa vo fondoch troch múzeí, vydalo pri príležitosti aktuálnej výstavy jeho drevorezieb Gemersko-malohotské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Podľa slov jeho etnologičky Ľudmily Pulišovej je úvod katalógu venovaný výtvarnému umeniu Rómov, ktorého dokumentovanie sa viaže už ku vzniku GMM v roku 1882.

Následne sa čitateľ môže oboznámiť s biografiou D. Fertőa či s udalosťami, ktoré mali v neskoršom období vplyv na jeho tvorbu, ako aj s námetmi a technikami, ktoré využíval,“ priblížila Pulišová a pokračovala, že rezbár pracoval technikou vyrezávania do drevených soklíkov a reliéfov z lipového alebo orechového dreva. „Pri svojej tvorbe zobrazoval námety z tradičného a súčasného života ľudí i cirkevné motívy,“ doplnila.

Dielo rezbára je v katalógu podľa jej slov prezentované jednak prostredníctvom súpisu zbierkových predmetov nachádzajúcich sa vo fondoch GMM, Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre a Muzea romské kultury v Brne, no i prostredníctvom fotografií 116 drevených plastík a reliéfov zo zbierok uvedených múzeí, vystavených na výstave Dezider Fertő, rómsky rezbár.