Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Parkovanie v rekreačnej oblasti Kurinec bude v lete spoplatnené

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Parkovanie budú zabezpečovať Technické služby mesta a parkovné bude príjmom do ich rozpočtu.

Rimavská Sobota 28. mája (TASR) – Parkovanie motorových vozidiel v rekreačnej oblasti Kurinec pri Rimavskej Sobote, ktoré bolo doteraz zadarmo, bude počas tejto letnej sezóny spoplatnené. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel v zóne s plateným státím v rekreačnej oblasti Kurinec-Zelená voda, ktoré mestskí poslanci schválili na svojom zasadnutí 26. mája.

Parkovanie budú zabezpečovať Technické služby mesta a parkovné bude príjmom do ich rozpočtu. Prostriedky získané z parkovania a prevádzky zariadení na Kurinci však mesto vyčlení na jeho ďalší rozvoj. „Zriadili sme preto samostatný bankový účet a naň pôjdu financie, ktoré získame počas letnej sezóny v tejto rekreačnej oblasti,“ uviedol primátor mesta Jozef Šimko.

Ako ďalej spomenul, priamo v areáli rekreačnej oblasti má byť vyznačených približne 500 až 600 parkovacích miest. Parkovné chce samospráva vyberať najneskôr od polovice júna, pričom počas sezóny počíta s príjmom z tejto činnosti vo výške zhruba 10.000 až 12.000 eur. „Jedno parkovisko, ktoré sa nachádza ešte pred vchodom do samotnej rekreačnej oblasti, však zostane zatiaľ nespoplatnené,“ podotkol primátor.

Časť Kurinca je vyčlenená na výstavbu rekreačných chát, stavebnú činnosť však spoplatnenie parkovania neovplyvní. „Voľný vstup na Kurinec budú mať všetci, ktorí tam stavajú chaty a potrebujú napríklad doviezť stavebný materiál,“ zdôraznil Šimko.

Mesto myslí aj na cyklistov a na Kurinci preto tento rok pribudli stojany pre približne 100 bicyklov. Počas letnej sezóny by mal do rekreačnej oblasti premávať aj turistický vláčik, na kúpu ktorého poslanci na marcovom zasadnutí schválili sumu 50.000 eur. Podľa slov primátora sa táto investícia mestu vráti už v priebehu trochu rokov.