Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Protipovodňové vozíky dostalo 15 obcí

Na snímke dobrovoľní hasiči a zástupcovia samospráv z okresov Rimavská Sobota a Revúca pri preberaní protipovodňových vozíkov na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote dňa 2. októbra 2015. Foto: TASR/Branislav Caban

Jeden vozík stojí približne 14.000 eur a obsahuje niekoľko druhov čerpadiel, ochranné bariéry, osvetľovacie teleso, elektrocentrálu a ručné náradie


Rimavská Sobota 2. októbra (TASR) – Špeciálne upravené prívesné vozíky s protipovodňovou technikou odovzdal dnes v Rimavskej Sobote minister vnútra SR Robert Kaliňák dobrovoľným požiarnym zborom a zástupcom samospráv 15 obcí z okresov Rimavská Sobota a Revúca. Ďalšie štyri obce v regióne podľa jeho vyjadrenia už takéto vozíky dostali a posledné dva budú odovzdané v blízkom čase.

„Rimavská Sobota vyhrala pomyselnú hitparádu najpostihnutejšieho okresu z pohľadu ohrozenia povodňami a búrkovými vodami. Práve okresy Rimavská Sobota a Revúca preto získali najväčší počet protipovodňových prívesov spomedzi všetkých slovenských okresov,“ uviedol pri odovzdávaní techniky minister, podľa ktorého sú živelné pohromy v tomto kraji veľmi časté. „Tu nepočítame dátumy, kedy sa stala povodeň, kedy bola búrka, kedy bola smršť. Tento región je ťažko skúšaný niekoľkokrát ročne, každý rok,“ zdôraznil.

Všetky odovzdané protipovodňové vozíky majú podľa Kaliňáka spoločnú čerpaciu kapacitu 70.000 litrov za minútu. „To už je naozaj seriózna pomoc. Keď sa v jednotlivých obciach spojí, tak sa dá nielen reálne ovplyvňovať hladina vody, ktorá do nejakej obce priteká, ale dajú sa aj veľmi rýchlo odstraňovať následky,“ konštatoval.

Vyzdvihol tiež prínos dobrovoľných hasičov. „Ak má Slovensko nejaký poklad, určite sa schováva v takmer stotisícke kvalitne vycvičených dobrovoľných hasičov. Bolo by preto obrovským hriechom, keby sme tento potenciál nevyužili,“ podotkol. Popri dotáciách a výmene automobilovej techniky teda považuje za potrebné dobrovoľných hasičov vybaviť aj na súboj s povodňami.

Protipovodňové vozíky sú financované z operačného programu Životné prostredie a obce ich dostali v rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý pripravilo Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR a v marci 2015 bol schválený Európskou komisiou.

Jeden vozík stojí približne 14.000 eur a obsahuje niekoľko druhov čerpadiel, ochranné bariéry, osvetľovacie teleso, elektrocentrálu a ručné náradie. Podľa ministrových slov dostane tieto vozíky viac než 900 obcí a budú tak prakticky v každej tretej obci na Slovensku.