Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Rimavská Sobota začína opäť vydávať regionálne noviny

Na snímke priečelie župného domu na Námestí M. Tompu v Rimavskej Sobote, archívne foto Foto: TASR/Branislav Caban

Po obsahovej stránke budú noviny pripravovať dvaja redaktori.

Rimavská Sobota 21. októbra (TASR) – Regionálne noviny Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap, informujúce o dianí v Rimavskej Sobote a jej mestských častiach, začnú po približne troch rokoch opäť vychádzať. Vydávanie novín schválili mestskí poslanci na svojom poslednom zasadnutí 20. októbra.

Noviny majú mať rozsah 16 strán, polovicu v slovenskom a druhú polovicu v maďarskom jazyku. Vychádzať budú v náklade 7000 kusov, ktorý bude bezplatne distribuovaný do poštových stránok obyvateľov mesta a mestských častí prostredníctvom Slovenskej pošty. Vydanie jedného čísla má aj s distribúciou samosprávu stáť približne 750 eur.

Po obsahovej stránke budú noviny pripravovať dvaja redaktori. Do konca roka vyjdú tri čísla, prvé je naplánované už na koniec októbra. Od 1. januára do 30. júna 2016 budú Gemerské zvesti/Gömöri Hírlap vychádzať vo forme dvojtýždenníka. Úspešnosť vydávania periodika a jeho ďalší osud poslanci vyhodnotia v júni 2016.

V rámci rozpravy mali niektorí poslanci k vydávaniu novín pripomienky. Poslanec Ivan Hazucha (Smer-SD) vyjadril názor, že tlačené noviny ľuďom nechýbajú až tak veľmi, aké budú náklady na ich tvorbu. „Myslím si, že v dnešnej dobe elektronických médií je informácií dostatok,“ konštatoval s tým, že požadované financie by mesto mohlo využiť v iných oblastiach.

Informovanie občanov prostredníctvom mestských novín sa podľa vlastného vyjadrenia nezdá vhodným ani poslancovi Júliusovi Sojkovi (SDKÚ-DS) a za jasné nepovažuje ani zameranie nového média. „My vlastne ešte stále nevieme, čo chceme vydávať. V predložených materiáloch o tom nie je nič,“ podotkol s tým, že noviny by mali mať aj redakčnú radu, ktorá by na ne dohliadala.

Podľa slov primátora mesta Jozefa Šimka (nezávislý) sú však noviny potrebné, pretože nie všetci občania majú prístup k lokálnemu televíznemu vysielaniu. „Starí ľudia v meste nemajú ani internet a nevyznajú sa v ňom, preto požadujú noviny. Vydávanie Gemerských zvestí a Gömöri Hírlap nie je mojím výmyslom, je to požiadavka občanov, ktorí majú záujem, aby tieto noviny vychádzali,“ zdôraznil primátor s tým, že nejde o politický ťah a nebudú slúžiť na prezentáciu jeho názorov.