Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

RIMAVSKÁ SOBOTA: Zo 14 podaných projektov zatiaľ schválili len dva

Ilustračné foto, Rimavská Sobota Foto: TASR/Branislav Caban

Šesť projektov však ešte bude vyhodnocovaných v roku 2016.

Rimavská Sobota 14. decembra (TASR) – Rimavskosobotská samospráva vypracovala a podala v roku 2015 celkovo 14 projektov, v rámci ktorých sa uchádzala o podporu zo štátnych dotačných programov. Ako informovala na poslednom mestskom zastupiteľstve Eva Muráriková, vedúca odboru rozvoja mesta rimavskosobotskej samosprávy, doteraz z nich boli podporené len dva. Šesť projektov však ešte bude vyhodnocovaných v roku 2016.

„Úspešnými projektmi bolo rozšírenie kapacít materskej škôlky na Rožňavskej ulici, kde mesto dostalo 45.000 eur, a výstavba multifunkčného ihriska na Hostinského ulici, ktorá bola podporená 40.000 eurami,“ spresnila. Ostatné projekty mesta neboli úspešné, hoci podľa nej bola napríklad pri sanácii živelných skládok sľubovaná podpora hlavne okresom s vyššou nezamestnanosťou.

Mesto podalo takýto projekt na odstránenie skládky v mestskej časti Včelinec, v rámci ktorého neúspešne žiadalo 94.000 eur. Nepodporené zostali aj ďalšie projekty, napríklad zvýšenie energetickej efektívnosti budovy MsÚ, oprava komunikácií na rómskom sídlisku Dúžavská cesta či výstavba multifunkčného ihriska v miestnej časti Chrenovisko.

Podľa Murárikovej býva niekedy problém aj s vyhlásenými výzvami, do ktorých sa mestá nemôžu zapojiť, keďže mnohé sú určené výhradne pre menšie obce. „V rámci programov rozvoja vidieka majú oveľa väčšiu možnosť čerpať finančné prostriedky a takisto je väčší aj rozsah, na ktorý môžu tieto financie čerpať,“ vysvetlila.

Za obdobie rokov 2003 až 2015 rimavskosobotská samospráva spracovala a podala 155 projektov pre grantové a dotačné schémy na podporu aktivít rozvoja mesta zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu a o financie sa uchádzala aj z grantov rôznych nadácií a združení. Z tohto počtu bolo podporených 52 projektov, vďaka ktorým mesto získalo viac ako päť miliónov eur. Ďalší približne milión eur smeroval na výstavbu vodovodu do mestských častí Dúžava a Mojín, prijímateľom tohto grantu však nebolo mesto, ale Stredoslovenská vodárenská spoločnosť.