Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Rómovia vo zvolenskej časti Balkán majú vynovené centrum aj škôlku

Erb mesta Zvolen Foto: Heraldický register

Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli zhruba 123 tisíc eur, z toho nenávratný finančný príspevok bol okolo 80 tisíc eur. Zvyšok išiel z rozpočtu mesta. Obnova priestorov trvala asi pol roka.

Zvolen 22. októbra (TASR) – Rómovia vo Zvolene môžu oddnes využívať novozrekonštruované priestory svojho komunitného centra Romano Jilo v časti mesta Balkán. Na ich slávnostnom otvorení sa zúčastnil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Ako uviedol, program výstavby alebo rekonštrukcie komunitných centier spustili pred dvomi rokmi a sú súčasťou rómskej reformy. Zvolenské Romano Jilo je jedným zo 60 na Slovensku, na ktoré dokopy vyčlenili 12 miliónov eur z eurofondov.

"Konečne sme začali využívať finančné prostriedky z Európskej únie efektívne," konštatoval Pollák. Podľa neho by centrá mali byť všade tam, kde sú problémy s rómskou komunitou.

"Zo 400 miliónov eur, ktoré nám dala Európska komisia na riešenie rómskej problematiky v novom programovom období 2014-2020, použijeme časť prostriedkov na ďalšie zriaďovanie komunitných centier. Urobím maximum pre to, aby vznikli v 150 najhorších lokalitách na Slovensku. Všade tam, kde sú problémy," zdôraznil Pollák. Ako dodal, sám v takom centre kedysi pôsobil a majú zmysel.

Komunitné centrum Romano Jilo na Balkáne je jediné vo Zvolene. Sídli v lokalite, kde žije rómska komunita. Funguje už dva roky a robí aktivity pre deti, mládež, dospelých aj pre bezdomovcov. Funguje tam škôlka, krúžky šikovných rúk, čitateľský krúžok. Konajú sa tam viaceré voľnočasové aktivity.

Podľa vedúcej odboru sociálnych vecí magistrátu vo Zvolene Márie Koreňovej po rekonštrukcii v centre zriadili aj stredisko osobnej hygieny, ktoré v meste chýbalo. Bezdomovcom ho poskytovala iba charita. Teraz sa môžu prísť osprchovať a dostanú čisté šatstvo. V centre pribudli dve nové školiace miestnosti, ktoré boli podmienkou rekonštrukcie a lepšie kancelárie majú i terénni sociálni pracovníci.

Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli zhruba 123.000 eur, z toho nenávratný finančný príspevok bol okolo 80.000 eur. Zvyšok išiel z rozpočtu mesta. Obnova priestorov trvala asi pol roka.