Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Rómske občianske hliadky sú z hľadiska bezpečnosti prínosom

Ilustračné foto Foto: TASR

Občianske hliadky v Jelšave majú šesť členov, ktorí boli vybraní spomedzi 29 uchádzačov a vytvorili tri dvojčlenné skupiny.

Jelšava 15. júna (TASR) – Rómske občianske hliadky sú v Jelšave prínosom a prispievajú k lepšej bezpečnostnej situácii v meste. Ako sa pre TASR vyjadril primátor mesta Milan Kolesár, základom úspechu pri tomto projekte bolo vybrať vhodných ľudí, ktorí majú potrebnú autoritu.

Občianske hliadky v Jelšave majú šesť členov, ktorí boli vybraní spomedzi 29 uchádzačov a vytvorili tri dvojčlenné skupiny. Pri časovom rozvrhu ich práce sa v meste snažili pokryť potenciálne problémové úseky dňa. „Pôvodne začínala prvá hliadka službu o 14.00 h, druhá ju striedala v tomto čase a skončila ráno o 6.00 h,“ priblížil primátor. Pre problém s nočnými príplatkami však bola samospráva nútená tento systém upraviť.

„Z projektu sa tieto príplatky uhrádzať nedajú a mesto muselo pracovníkom veľa doplácať. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli služby hliadok trochu zmeniť, hoci to bude na škodu veci. V súčasnosti už fungujú v novom režime a službu skončia najneskôr o polnoci. Jedna hliadka nastupuje tak ako doteraz, o 14.00 h, ale druhá už o 16.00 h. Do 22.00 h teda slúžia obe hliadky súbežne,“ vysvetlil Kolesár. Ako dodal, požiadavkou polície aj mestských poslancov bolo vrátiť služby na pôvodný systém do rána, ale pre spomínaný problém s financovaním to zrejme nebude možné.

Členovia jelšavských občianskych hliadok sú vybavení odevmi a baterkami a dozerať na poriadok v meste budú do októbra, kedy príslušný projekt končí. „Majú určené trasy, na ktorých ich kontrolujú príslušníci štátnej polície a im sa zahlasujú aj pri začiatku a skončení smeny. Občasné náhodné kontroly vykonávame aj my z mestského úradu,“ uzavrel primátor.

Prácu rómskych občianskych hliadok v Jelšave hodnotí pozitívne aj polícia. „Na ich činnosť boli zo strany Obvodného oddelenia Policajného zboru v Jelšave a občanov mesta zaznamenané len kladné ohlasy. Počas ich pôsobenia došlo v meste k celkovému zlepšeniu verejno-bezpečnostnej situácie a k poklesu priestupkovej kriminality,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. Dodala, že občianske hliadky boli nápomocné aj pri organizovaní rôznych kultúrno-spoločenských akcií v meste a podľa potreby im bol upravený pracovný čas.