Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Rooseveltova nemocnica je v kolorektálnej chirurgii na špici

Foto: TASR/AP

Oddelenie miniinvazívnej chirurgie má s touto liečbou dlhoročné skúsenosti a patrí medzi popredné pracoviská na Slovensku.


Banská Bystrica 15. júna (TASR) – Odborníci z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zorganizovali vzdelávacie podujatie, aby sa s kolegami z menších pracovísk podelili o svoje skúsenosti z laparoskopickej kolorektálnej chirurgie. Oddelenie miniinvazívnej chirurgie má s touto liečbou dlhoročné skúsenosti a patrí medzi popredné pracoviská na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Počet ochorení hrubého čreva a rekta stúpa, Slovensko patrí v ich výskyte na popredné miesto v Európe. "Počet ochorení, najmä tých nádorových, sa dramaticky zvyšuje. V Banskej Bystrici dokážeme pacientom poskytnúť komplexnú diagnostiku aj miniinvazívnu chirurgickú liečbu ako na jednom z mála pracovísk," konštatovala Maťašeje.

"Cieľom odborného vzdelávacieho sympózia bolo priblížiť takmer 50 účastníkom z celého Slovenska nové trendy pokročilých miniinvazívnych techník pri chirurgickej liečbe hrubého čreva a rekta," uviedol Ľubomír Marko, primár oddelenia miniinvazívnej chirurgie. "Laparoskopické operácie čreva sa dajú robiť ako takzvané asistované - tie sú jednoduchšie, alebo sa dajú operovať komplet v dutine brušnej - od resekcie po vytvorenie anastomóz - a to sú tie pokročilé," vysvetlil.

Ide o náročné operácie. Na oddelení miniinvazívnej chirurgie a endoskopie Rooseveltovej nemocnice robia kompletnú škálu diagnóz a výkonov na kolorekte. Ročne takto pomôžu asi 80 pacientom.

Hlavným bodom programu banskobystrického sympózia bol aj živý prenos z procedúr z operačnej sály. Účastníci v kongresovej sále mali možnosť v priamom prenose sledovať operáciu rekta pacienta postihnutého nádorom a odstránenie časti hrubého čreva u pacienta, ktorému trávenie znemožňoval polyp.

"Nové trendy, ktoré boli prezentované, spočívali práve v tom postupe počas laparoskopie, nakoľko takmer žiadne chirurgické pracovisko na Slovensku nevykonáva resekciu aj s vytvorením anastomóz v dutine brušnej - to boli tie novinky a prínos pre účastníkov," priblížil docent Marko, ktorý zákroky vykonával.

Oddelenie miniinvazívnej chirurgie a endoskopie vzniklo 1. júna 2005 ako prvé špecializované pracovisko na Slovensku. Stalo sa tak vďaka osobnej aktivite súčasného primára oddelenia docenta Marka, ktorý považuje miniinvazívnu chirurgiu a chirurgickú endoskopiu za chirurgiu súčasnosti a budúcnosti. Mnohé miniinvazívne a laparoskopické operácie zavádzal do praxe ako priekopník v rámci celého Slovenska po opakovaných dlhodobých školeniach na špičkových pracoviskách v Európe a USA.