Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V lokalite bývalého Maginhradu chcú postaviť rozhľadňu

Aby sa v MAS mohli pustiť do stavby rozhľadne a náučného chodníka, musí byť areál Maginhradu vyčistený.

Horné Zahorany 14. júla (TASR) - Brigádu na čistenie lokality Maginhrad nad obcou Horné Zahorany v okrese Rimavská Sobota organizuje Miestna akčná skupina (MAS) Malohont. Ako TASR informovala manažérka MAS Miroslava Vargová, brigáda sa uskutoční 19. júla, ale dobrovoľníci sa musia prihlásiť do 16. júla.

V lokalite bývalého Maginhradu plánujú tento rok postaviť rozhľadňu. Na budúci rok chcú pokračovať v budovaní náučného chodníka. "Zámerom MAS Malohont je vyčistenie historicky významnej lokality Maginhrad, ktorá sa nachádza 430 metrov nad morom. Spomína sa v nejednom diele známych slovenských spisovateľov a básnikov, akým bol napríklad Ján Botto. História a legendy o Maginhrade boli zároveň východiskom pre náučných chodník Po stopách Maginhradu, ktorý pribudne v katastroch obcí Vyšný a Nižný Skálnik v budúcom roku. Uprostred hradnej lokality, kde má vyústiť aj plánovaný náučný chodník, vyrastie zároveň koncom tohto roka rozhľadňa," povedala Vargová.

Aby sa v MAS mohli pustiť do stavby rozhľadne a náučného chodníka, musí byť areál Maginhradu vyčistený. "Preto organizujeme brigádu, pričom dobrovoľníci by sa mali pustiť aj do čistenia prístupových turistických trás zo všetkých strán, teda z Nižného Skálnika, Horných Zahorian a Malých Teriakoviec. To bude na programe brigád, kde je vítaný každý dobrovoľník. Pracuje sa za dobrý pocit, stravu a pitný režim. Prvá brigáda sa uskutoční v sobotu 19. júla, pričom zraz dobrovoľníkov je v obci Horné Zahorany pri zvonici o 09.00 hodine. Pre zabezpečenie občerstvenia, stravy a náradia je potrebné prihlásiť sa najneskôr do 16. júla," dodala manažérka MAS.

Tento projekt podporil program Šanca pre váš región Nadácie Orange. Jeho súčasťou je okrem brigád aj archeologický výskum, osadenie informačnej tabule a turistický výstup na Maginhrad spojený s otvorením rozhľadne na jeseň tohto roka.