Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rozhodnutie o tom, aká bude nová plaváreň vo Zvolene, sa opäť odkladá

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Miska váh sa zrejme u poslancov začala preklápať v prospech rozsiahlejšieho a nákladnejšieho 50-metrového bazéna po nedávnej prezentácii miestnych plaveckých združení a aktivistov.

Zvolen 28. septembra (TASR) - Rozhodnutie o tom, aká bude nová zvolenská plaváreň, sa opäť odkladá. Bod rokovania mestského zastupiteľstva o jej budúcej podobe totiž poslanci dnes stiahli po tesnom hlasovaní z programu. Ešte cez prázdniny bola podľa primátorky Lenky Balkovičovej väčšina zastupiteľského zboru za to, aby sa na mieste dnešnej starej plavárne postavil 25-metrový, viacdráhový bazén. Taký bol aj magistrátom pripravený podklad na rokovanie zastupiteľstva.

Miska váh sa zrejme u poslancov začala preklápať v prospech rozsiahlejšieho a nákladnejšieho 50-metrového bazéna po nedávnej prezentácii miestnych plaveckých združení a aktivistov. Ich zástupcovia a niektorí mestskí poslanci tam predstavili štúdiu, podľa ktorej má byť "dlhší" variant lepší a perspektívnejší. Náklady na realizáciu mali byť síce vyššie, prevádzka by však pri vysokých návštevách mohla byť rentabilná. Podľa niektorých oponentov však nikto dnes nezaručí, že návštevnosť novej plavárne sa niekoľkonásobne zvýši a vybraté vstupné i prenájmy plne pokryjú chod plavárne.

Po asi dvojhodinovej diskusii, väčšinou zástancov päťdesiatky, vystúpila na prezentácii aj primátorka, ktorá uviedla, že projekt 50-metrového bazéna by mesto nemuselo uniesť, najmä čo sa týka úveru na stavbu a následnej dlhovej služby. Mesto si totiž dnes podľa pravidiel nemôže zobrať väčší úver ako 4,9 milióna eur, pri čom plaváreň bude stáť pri tomto variante o niekoľko miliónov eur viac. Poukázala pri tom na roky nedostavanú športovú halu v časti Bariny, kde mali iniciátori veľké oči a po "prestavaní" niekoľkých desiatok miliónov korún už investorom nikto ďalšie milióny nedal. Zároveň vyzvala iniciátorov návrhu na 50-metrový bazén, nech sami plaváreň postavia a mesto im bude tak ako doteraz prispievať na jej prevádzku 250.000 eurami ročne. Podľa nej nie je možné, aby mesto išlo do rizikovej investície, ktorá môže v konečnom dôsledku ohroziť samotný chod mesta.