Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Rozpočtové provizórium Banskej Bystrice je minulosťou

Na snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko Foto: TASR/Branislav Račko

Príjmy a výdavky rozpočtu sú vyrovnané na úrovni 51,746 milióna eur.

Banská Bystrica 15. decembra (TASR) – Na dnešnom poslednom rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v tomto roku poslanci jednomyseľne schválili "zákon roka", mestský rozpočet na rok 2016 a programový rozpočet na roky 2016 až 2018. Predkladateľom bol primátor Ján Nosko. Mesto pod Urpínom tak môže zabudnúť na rozpočtové provizórium, v ktorom po minulé roky vždy začínalo. Dobrou správou pre Banskobystričanov je aj to, že sa nepočíta so zvyšovaním daní.

Ako na zasadnutí odznelo, návrh mestského rozpočtu je konsenzuálny a ústretový. Príjmy a výdavky rozpočtu sú vyrovnané na úrovni 51,746 milióna eur.

Podľa vedúcej ekonomického odboru magistrátu Beaty Farkašovej k prioritám patrí oblasť školstva, kde sa zvýšili prostriedky do materských škôl (MŠ). Ako pripomenuli niektorí poslanci, doteraz sa nikdy nepodarilo vyčleniť tak veľa peňazí pre rozvoj školstva, športu či na údržbu mestskej zelene.

"Chcem sa poďakovať poslancom, že rozpočet schválili jednomyseľne. Považujem to za dobrý signál pre verejnosť, pre mesto. Jednotlivé rozpočtové kapitoly sú nastavené optimálne, tak ako to cítime a aké máme informácie a čo očakávame v ďalšom období. Bude to rok materských škôl, bude to rok rozvojový, rok prípravy projektových zámerov, ktorý ešte nie je možné konkretizovať. Rozpočet je nastavený správne, robilo sa na ňom do posledných hodín," reagoval Nosko po schválení tohto strategického dokumentu.

Ako uvádza dôvodová správa, pozitívne ekonomické ukazovatele štátneho rozpočtu, výberu daní i hospodárenia samosprávy ponúkli mestu vytvoriť priestor pre zachovanie, respektíve nárast výdavkov v roku 2016 najmä v kapitolách, ako je školstvo. Okrem zabezpečenia prevádzkových prostriedkov ako pre mestské, tak aj neštátne školské zariadenia sú financie rozložené na údržbu objektov MŠ vo výške 130.000 eur, rekonštrukciu objektov MŠ Družby a MŠ Bakossova a tiež projektové dokumentácie na tri MŠ v sume asi 228.000 eur.

Na komunikácie, respektíve vytvorenie fondu dopravnej infraštruktúry pre účely údržby a na investície do nej na území mesta, pôjde celkom 650.000 eur. Počíta sa s dofinancovaním korčuliarskej dráhy s cyklotrasou i výstavbou parkoviska na Rudohorskej ulici na sídlisku Sásová.

Viac peňazí sa dočkajú aj vo volebných obvodoch, kde sa zvýšia o 150.000 eur. Ráta sa aj s výdavkami na projektovú prípravu cyklotrás a s tým súvisiace výkupy pozemkov.

Zvýšil sa tiež príspevok na zeleň, a teda na výkony súvisiace s jej údržbou pre príspevkovú organizáciu ZAaRES o viac ako 100.000 eur.

V oblasti kultúry sa okrem štandardných výdavkov počíta so zahájením prevádzky zrekonštruovaného Robotníckeho domu, a teda s výdavkami formou prevádzkového príspevku.

V kapitole športu okrem každoročne sa opakujúcich výdavkov na športovú infraštruktúru pribúda začlenenie výdavkov v súvislosti s kandidatúrou Banskej Bystrice na Európske mesto športu v objeme zhruba 40.000 eur.

Viac peňazí pôjde aj na zvýšenie mzdového balíka o štyri percentá pre zamestnancov verejnej správy v zmysle kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na budúci rok vo všetkých oblastiach – školstvo, mestská polícia, zariadenia sociálnych služieb, mestský úrad.