Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rudno nad Hronom bude mať po 20 rokoch nového starostu

Na snímke budova obecného úradu v Rudne nad Hronom Foto: TASR/Jana Vodnáková

Jednou z najdôležitejších úloh bude podľa jeho slov pozemková reforma obce.

Rudno nad Hronom 18. novembra (TASR) - Komunálne sobotňajšie (15.11.) voľby priniesli zmenu aj do Rudna nad Hronom (okres Žarnovica). Po 20 rokoch vystrieda Ľubomíra Kršjaka na poste starostu jeden z najmladších starostov v okolí, 28-ročný Marián Šurjanský (NOVA). V sobotu mu vo voľbách odovzdalo svoj hlas celkom 164 obyvateľov, Kršjak ich získal 129.

"Rozhodol som sa kandidovať preto, lebo mi to bolo často navrhované. Veľa ľudí mi povedalo, že by privítali zmenu a chceli by na tom poste niekoho mladšieho, tak som kandidatúru prijal," povedal v tejto súvislosti Šurjanský. Počas nasledujúcich štyroch rokov by chcel dosiahnuť, aby bola obec aktívnejšia. "Chcem, aby obec necúvala, ale napredovala. Najmä starší často hovoria, ako kedysi dedina žila. Chcem, aby nemala najlepšie časy za sebou, ale pred sebou," podotkol.

Jednou z najdôležitejších úloh bude podľa jeho slov pozemková reforma obce. Veľkým problém slovenského vidieka je podľa jeho názoru v súčasnosti odliv mladých do väčších miest. "Nedá sa tomu síce zabrániť, ale pokiaľ je záujem, aby tí ľudia ostali v obci, tak im treba vyjsť v ústrety. Chcel by som riešiť pozemkovú reformu obce," podotkol s tým, že nové stavebné pozemky, o ktoré je v obci záujem, by zároveň boli nástrojom ako zvýšiť počet obyvateľov.