Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Pred 90 rokmi zavalila osadu Rybô lavína, nešťastie neprežilo 18 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Lavína v osade Rybô bola jedna z najväčších na Slovensku. Porovnateľná je tragédia z 8. marca 1956. Vtedy jedna z najväčších lavín spadla vo Vajskovskej doline v Nízkych Tatrách.

Staré Hory/Bratislava 6. februára (TASR) - Pred 90 rokmi sa v osade Rybl tragickú udalosť. Vo večerných hodinách 6. februára 1924 sa zo svahov Krížnej zrútila obrovská snehová lavína, ktorá zasypala osadu Rybô v katastri obce Staré Hory neďaleko Banskej Bystrice. Ako pamiatka na túto smutnú udalosť stojí na konci osady pamätný kríž.

Lavína usmrtila osemnásť ľudí. Z nich až pätnásť bolo deti. Zasiahla štyri domy a z ľudí, ktorí v nich boli, akoby zázrakom prežili štyria. Vtedy ani nie trojmesačný Benjamín Strmeň, jeho rodičia a mladučký sused. Dnes z nich žije už len Benjamín. Na hroznú tragédiu si nepamätá. Vie o nej najmä z mnohých rozprávaní matky a otca, ktorých spomienka na živel mátala až do smrti. Benjamín spal v kolíske, na ktorú našťastie spadla časť šindľovej strechy a vznikol tak priestor, kde bol vzduch, čo dieťaťu zachránilo život. Rodičia i susedia ho hľadali a keď sa už vzdávali nádeje, počul ho vraj niekto spod snehu zamraučať ako mača. Približne po štyroch hodinách, asi o pol druhej ráno, sa najmladší Strmeň narodil druhýkrát.

Benjamín Strmeň s kolískou /belčovom/, v ktorej prežil pád laviny v roku 1924.
Foto: TASR/Jozef Ďurník
Lavína zlomila množstvo stromov a zničila väčšinu miestnych dreveníc. Prekonala výškový rozdiel 750 metrov, dosahovala dĺžku tri-štyri kilometre a na niektorých miestach bola až 35 metrov vysoká. Ešte na jar toho roku museli urobiť cez ňu tunel, aby mohol ísť dobytok na pašu. Na úplné roztopenie snehu z lavíny sa čakalo takmer tri roky. Pohreb obetí sa mohol uskutočniť až dva týždne po tragédii, lebo poslednú z obetí našli až po desiatich dňoch hľadania. Záchranárom, predovšetkým vojakom z vtedajšej zvolenskej a banskobystrickej posádky, prekážali bočné lavíny a neustály hukot, ktorý akoby upozorňoval na možnosť ďalšieho nešťastia. Lavínové nebezpečenstvo tu hrozí neustále. Žiadna lavína však nedosiahla také rozmery ako tá z roku 1924. Akoby zázrakom sa zachránilo dieťa v drevenej kolíske a jeho rodičia.

Obec Staré Hory sa nachádza v horskom pásme na juhozápadnom okraji Nízkych Tatier v priestore Starohorskej doliny. Skladá sa z viacerých osád - Staré Hory, Dolný Jelenec, Polkanová, Turecká, Valentová, Richtárová, Prašnica a tragédiou postihnutá osada Rybô.

Lavína v osade Rybô bola jedna z najväčších na Slovensku. Porovnateľná je tragédia z 8. marca 1956. Vtedy jedna z najväčších lavín spadla vo Vajskovskej doline v Nízkych Tatrách. Ďalšie nešťastie na južnom úpätí Skalky v Kremnických vrchoch si vyžiadalo 16 obetí. Tragická lavína vyčíňala 20. januára 1974 vo Vysokých Tatrách. Spustila sa pri Popradskom plese v Mengusovskej doline a spôsobila smrť dvanástich osôb. Obeťou lavíny, ktorá sa spustila v Spálenej doline v Západných Tatrách na Silvestra v roku 2005, bolo sedem českých turistov.

Aj keď sa často uvoľnenie lavíny nedá predvídať, je vhodné pozrieť si pred túrou vo vysokohorskom prostredí internetovú stránku www.laviny.sk Horskej záchrannej služby (HZS), podávajúcu množstvo informácií o lavínach a správaní sa na snehu. Lavíny majú každoročne na svedomí úmrtia ľudí.