Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Senior centrum v Handlovej bude mať denný stacionár i sociálny taxík

Zriadenie denného stacionáru pre seniorov ako i zdravotne postihnutých ľudí a sociálneho taxíka plánuje v prvých mesiacoch budúceho roka Senior centrum v Handlovej. Toto zariadenie v správe mesta je jedným z najmladších v regióne, 1. januára 2015 si pripomenie rok od otvorenia. Na snímke budova Senior centra v Handlovej 23. novembra 2014. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Toto zariadenie v správe mesta je jedným z najmladších v regióne, 1. januára 2015 si pripomenie rok od otvorenia.

Handlová 23. novembra (TASR) - Zriadenie denného stacionáru pre seniorov ako i zdravotne postihnutých ľudí a sociálneho taxíka plánuje v prvých mesiacoch budúceho roka Senior centrum v Handlovej. Toto zariadenie v správe mesta je jedným z najmladších v regióne, 1. januára 2015 si pripomenie rok od otvorenia.

"Na základe určitých potrieb občanov, ktoré už boli zmapované sociálnym oddelením, sme chceli čo najviac využiť legislatívu a postupne do jedného roka zriadiť viac foriem sociálnych služieb. Mimo tých hlavných, domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov, ktoré sme otvorili 1. januára tohto roka, bolo možné v rámci nášho štatútu aj zriadenie opatrovateľskej služby a denného stacionára," uviedla riaditeľka Senior centra Emília Nyitrayová.

Ako pokračovala, denný stacionár, ktorý centrum nazvalo škôlkou pre seniorov, je určený aj pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím. "Je to na určitý čas a v pracovný deň. Ide vlastne o takú opatrovateľskú službu, ktorá sa nevykonáva v domácom prostredí, ale v zariadení," vysvetlila.

Senior centrum bude od začiatku budúceho roka poskytovať už dve podporné služby. "Je to jedáleň, ktorú sme otvorili 1. septembra a zatiaľ ju využíva šesť klientov a druhú ideme otvárať 1. januára 2015 a pôjde o prepravnú službu - sociálny taxík," spresnila Nyitrayová.

Zámerom mesta v rámci sociálnej starostlivosti bolo využiť všetky formy a podľa potrieb klientov alebo obyvateľov ich aj otvoriť. "Veľmi sa tomu tešíme, lebo v rámci týchto 11 mesiacov sem prišlo veľa občanov s rôznymi požiadavkami a vidíme, že ich potreby sú individuálne," poznamenala riaditeľka.

Nezisková organizácia Senior centrum Handlová, ktorá je zriaďovateľom centra, bola založená mestom Handlová ešte v máji 2013. Centrum začalo svoju činnosť 1. januára 2014, prvých klientov prijalo 2. januára. Člení sa na zariadenie pre seniorov s kapacitou 80 miest a domov sociálnych služieb s kapacitou 20 miest. Momentálne má 90 klientov, z toho 12 je v dome sociálnych služieb a 78 v zariadení pre seniorov. Gro klientov je z Handlovej, ďalší sú zo Žiaru nad Hronom, Novák či Partizánskeho.