Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Septembrové potulky Banskou Bystricou budú o vzniku a vývoji remesiel

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Poliak

Vo svojom výklade pripomenie tradičné dobové remeslá, združovanie remeselníkov do cechov a ľudia sa na potulkách dozvedia aj o postavení členov cechu z hľadiska hierarchie.

Banská Bystrica 5. septembra (TASR) – Tradičné mesačné Potulky mestom Banská Bystrica sa v septembri sústredia na vznik a vývoj remesiel v meste pod Urpínom. Viac o nich rozpovie sprievodkyňa Vlasta Chriašteľová, ktorá záujemcov o históriu i návštevníkov mesta čaká v nedeľu 18. septembra o 14.00 h na Námestí SNP pri Mariánskom stĺpe.

Vo svojom výklade pripomenie tradičné dobové remeslá, združovanie remeselníkov do cechov a ľudia sa na potulkách dozvedia aj o postavení členov cechu z hľadiska hierarchie. Sprievodkyňa im ukáže tiež historické budovy, v ktorých remeselníci žili a pracovali.

"Po úpadku banského podnikania v Banskej Bystrici nastal rozvoj remesiel. Naše mesto sa zapísalo už od 17. storočia do dejín ako tretie najväčšie centrum remeselnej výroby na Slovensku," dopĺňa banskobystrické Informačné centrum, ktoré podujatie organizuje.