Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

SERIÁL: Pod Koháryho dubom vraj Geľo Sebechlebský uzatvoril stávku

Koháryho dub rastie na okraji lesa v katastri obce Kráľovce-Krnišov v okrese Krupina. Foto: TASR - Ján Krošlák

K dubu vedú dva značené chodníky. Jeden je náučný a vychádza od Základnej školy v Hontianskych Nemciach. Vybodovali ho samotní učitelia a žiaci školy pred asi desiatimi rokmi.

Kráľovce-Krnišov 16. apríla (TASR) - Tzv. Koháryho dub pri obci Kráľovce-Krnišov v okrese Krupina, pamätá pravdepodobne viacero významných osobností, ktoré sa po stáročia ukrývali pred slnkom i dažďom pod jeho košatou korunou. Pred počasím a pri poľovačkách chránil napríklad nejednu osobnosť uhorskej šľachty, ale pri jeho kmeni vraj stál aj známy huncút Geľo Sebechlebský.

"Tento viac ako 400-ročný dub dostal názov podľa rodu Koháry, ktorý vlastnil neďaleký kaštieľ vo Svätom Antone. Mužskí potomkovia tohto rodu boli vášniví poľovníci a pod dubom, ktorý stál v tom čase na nezalesnenej planine ako solitér, vraj často a radi oddychovali," priblížil TASR históriu stromu vedecký pracovník Národného lesníckeho centra vo Zvolene Jozef Capuliak.

K dubu sa podľa neho viaže aj povesť, ktorá hovorí o tom, že známy šibal Geľo z neďalekých Sebechlieb, sa pod týmto stromom o čosi stavil s jedným potomkom rodu Koháry a túto stávku aj vyhral.

K dubu vedú dva značené chodníky. Jeden je náučný a vychádza od Základnej školy v Hontianskych Nemciach. Vybodovali ho samotní učitelia a žiaci školy pred asi desiatimi rokmi. Je dlhý 3,8 kilometra a má päť zastávok.

"Keď škola vybudovala chodník, pri dube pribudla okrem informačnej tabule aj schránka, kde sú informácie o samotnom strome, o rode Koháry a je tam tiež knižka, kde si turisti môžu zapísať svoje dojmy," uviedol ďalej Capuliak.

Druhým chodníkom je značkovaný turistický, ktorý vedie od Tepličiek, čo je miesto medzi Hontianskymi Nemcami a Prenčovom. Dub vyniká nielen vekom, ale aj mohutným vzrastom, keďže má výšku 23 metrov a obvod kmeňa 640 centimetrov. "Traja chlapi majú čo robiť, aby ho rukami oblapili," podotýka Capuliak.

Strom má tiež významnú kultúrnu, ekologickú a biologickú hodnotu. Za chránený bol vyhlásený v roku 1996.