Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Sezónu Kina v bazéne otvorí Rukojemník, príde aj legenda M. Varga

Na snímke hudobný hosť Marián Varga. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sezónu študentského Kina v bazéne na nádvorí Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici otvorí 10. júna film Juraja Nvotu Rukojemník.

Banská Bystrica 26. mája (TASR) – Sezónu študentského Kina v bazéne na nádvorí Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici otvorí 10. júna film Juraja Nvotu Rukojemník. Touto projekciou chcú organizátori vzdať poctu zosnulému spisovateľovi Petrovi Pišťankovi. Diváci sa však môžu tešiť aj na legendu slovenskej hudobnej scény, osobnosť domáceho art rocku Mariána Vargu, ktorý k nim zavíta 27. júna.

Projekt Kino v bazéne vnáša do skrytého nádvoria gymnázia, pripomínajúceho skôr plytší bazén, kultúrne oživenie už po tretí raz. Vďaka podpore svojich priaznivcov na portáli Štartovač môže aj v tomto roku ponúknuť zaujímavý program.

"Sme potešení, že naša crowdfundingová kampaň (tzv. davové financovanie fungujúce na princípe zbierania menších príspevkov od veľkého počtu osôb, pozn. TASR) na Štartovači dopadla úspešne. Vyzbieraná suma je síce zlomkom z toho, čo budeme v lete reálne potrebovať, no aj tak je to dobrý signál. Niekedy stačí veľa maličkostí, aby sa mohli diať veľké veci," uviedol Slavo Sochor, jeden z autorov myšlienky zriadiť kino pod holým nebom.

"Do programu vyberáme len to, čo má svoju výpovednú hodnotu a subjektívne to rešpektujeme. Je to vždy aj o kompromisoch, predovšetkým však o tom, že sú to veci, ktoré sa nám páčia," doplnil Roland Maťaš, ďalší z autorov projektu Kina v bazéne. Ako pripomenul, filmový program v tomto roku spestrí viacero výnimočných koncertov.

Júnový filmový program ponúkne napríklad atypický dokument o všestrannom umelcovi Nick Cave: 20 000 dní na Zemi a tiež ruskú drámu režiséra Andreja Zvjaginceva Leviatan, ktorá realisticky popisuje boj za práva obyčajného človeka. Hudobný program otvorí 11. júna skupina Hviezda. "Sú to páni, ktorí nešetria poéziou a podmanivým rockovým zvukom. Predvedú pesničky zo svojho debutového albumu Tu v Bratislave," dodali obaja organizátori.

Za dva ročníky existencie Kino v bazéne uviedlo okolo 30 podujatí a len vlani ho navštívilo okolo 2000 divákov. Široká verejnosť má na všetky akcie vstup voľný.