Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Školské odbory by podľa podnikateľa mali viac reflektovať potreby trhu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ľudia v rimavskosobotskom regióne sú podľa neho už dlhodobo nezamestnaní, alebo sú vyučení v profesijnom odbore, ktorý je pre pracovný trh prakticky úplne nezaujímavý.

Rimavská Sobota 22. augusta (TASR) – Rimavskosobotský okres nebojuje len s veľkou mierou nezamestnanosti, ale aj s veľkou mierou nezamestnateľnosti pracovnej sily. Tvrdí to Marián Štúrik, konateľ rimavskosobotskej spoločnosti Mobilnet a hovorca občianskeho združenia Naša Sobota. Podľa neho môže za súčasný stav predovšetkým zlá štruktúra školských odborov v stredných školách v regióne.

"Sú tu rôzne stredné školy, ktoré vôbec nereflektujú potreby podnikateľskej sféry. Neviem, ako jednotlivé školské odbory presne vznikajú, ale určite nie na základe potrieb trhu," povedal Štúrik, podľa ktorého školstvo produkuje pracovnú silu, ktorú v podstate nikto nepotrebuje. "Ľudia v tomto regióne sú buď už dlhodobo nezamestnaní, alebo sú vyučení v profesijnom odbore, ktorý je pre pracovný trh prakticky úplne nezaujímavý," zdôraznil.

Ako ďalej spomenul, do svojej spoločnosti, ktorá sa okrem iného zaoberá výrobou textilných a kožených puzdier na mobilné telefóny, má veľký problém zabezpečiť vhodných ľudí. Týka sa to aj pracovníkov s nižšou kvalifikáciou. "Po rozpade spoločnosti Ozeta v Tornali, ktorá pripravovala šičky a krajčírky v príslušných odboroch, už v súčasnosti školstvo vyučené šičky vôbec neprodukuje. Na úrade práce je to dlhodobo problematická profesia," načrtol konateľ. V okrese je pritom viacero podnikov, ktoré by šičky potrebovali, napríklad rimavskosobotská spoločnosť MAD či ďalšie závody v Klenovci a Tisovci.

Keďže zriaďovateľom stredných škôl je Banskobystrický samosprávny kraj, občianske združenie Naša Sobota chce s jeho vedením začať dialóg a rokovať o vytvorení vhodnejších školských odborov v meste. "Nie sú to len šičky, ale napríklad aj IT zamestnanci, grafickí operátori, web programátori, marketingoví pracovníci a rôzny stredný manažment, ktorý tu tiež chýba. Bolo by preto dobré, keby zodpovední prehodnotili spôsob, akým sa školské odbory vytvárajú," uviedol Štúrik. Je presvedčený, že keby odbory vznikali na základe potrieb trhu, tak počet ľudí bez práce by v regióne mohol klesnúť.

"Stále sa tu totiž nachádzajú firmy, ktoré sú životaschopné a aj napriek ťažkým podmienkam dokázali prežiť a prosperujú. Tieto spoločnosti však mnohokrát nevedia v meste a okolí nájsť vhodných kvalifikovaných zamestnancov a musia ich preto lákať z iných krajov," uzavrel konateľ.