Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Slovenské múzeum máp v Kynceľovej oslávi päť rokov svojej existencie

Na snímke Slovenské múzeum máp (SMM) v obci Kynceľová neďaleko Banskej Bystrice. Foto: TASR - Ján Krošlák

Jediné múzeum máp na Slovensku vďaka najmodernejším technológiám či interaktívnym modelom presviedča, že geografia môže byť zábavná.

Kynceľová 25. mája (TASR) – Slovenské múzeum máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici oslavuje v piatok (26. 5.) päť rokov od svojho otvorenia. Za ten čas ho navštívili desiatky školských zájazdov a tisícky turistov, ktorým geografiu a kartografiu približuje atraktívnou formou. TASR o tom informovala kurátorka múzea Andrea Farkašová s tým, že slávnostnému dňu prispôsobili aj otváracie hodiny, ktoré budú v čase od 9.00 do 19.00 hod.

Jediné múzeum máp na Slovensku vďaka najmodernejším technológiám či interaktívnym modelom presviedča, že geografia môže byť zábavná. "Stála expozícia múzea pozostáva z viacerých stanovísk orientovaných na oblasť geografie či kartografické témy. Práve prebiehajúcou tematickou výstavou sú jaskyniarske a banícke mapy, doplnené o vzácne zbierkové predmety z minulého storočia a meračskými prístrojmi zo súčasnosti. Interaktívnou atrakciou múzea okrem pieskového virtuálneho modelu je aj letecký simulátor," konštatovala Farkašová.

Návštevníci sa v piatok okrem prehliadky expozície či možnosti vyskúšať si letecký simulátor môžu tešiť na zaujímavé kartografické hry pre deti a malé prekvapenie.