Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

SMS, SDS a HZD pôjdu do volieb 2016 spoločne ako Národná koalícia

Milan Urbáni, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom Národnej koalície je "prekročiť prah vstupu do NR SR v parlamentných voľbách v roku 2016 a účasť vo vláde".

Banská Bystrica 26. marca (TASR) – Integračnú dohodu o vytvorení zoskupenia Národná koalícia podpísali dnes predseda Strany moderného Slovenska (SMS) Milan Urbáni, bývalý europoslanec a predseda Strany demokratického Slovenska (SDS) Sergej Kozlík a predseda Hnutia za demokraciu (HZD) Jozef Grappa. Cieľom Národnej koalície je "prekročiť prah vstupu do NR SR v parlamentných voľbách v roku 2016 a účasť vo vláde".

Ako dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici konštatoval Urbáni, sú otvorenou, národne orientovanou integračnou skupinou a prijmú medzi seba i ďalšie subjekty, ktoré budú zdieľať podobné programové ciele ako ich strany. V súčasnosti rokujú so Stranou zelených a Novou demokraciou, ktoré sú podľa Kozlíka už na ceste k nim.

"Chceme integrovať nielen politické strany, ale aj voličov. Je tu veľká skupina voličov, ktorá si nevie vybrať a nechce ani jednu z existujúcich politických strán. Chceme byť seriózna protiváha ostatným politickým stranám," zdôraznil Urbáni s tým, že do volieb pôjdu pod názvom Národná koalícia na jednej kandidačnej listine.

"Ideme spájať menšie strany, ktoré majú v profilácii národnú orientáciu, vyvíja sa to tak aj v Európe. Národná profilácia je pomerne silným motívom," uviedol Kozlík. "Vychádzame najmä z výsledkov vlaňajších komunálnych volieb, v ktorých SDS získala 350 poslaneckých miest a SMS 150 poslancov, máme viacerých primátorov aj v zastúpení HZD. V súčte sme dosiahli také výsledky, ktoré reprezentuje trebárs Slovenská národná strana," dodal Kozlík s tým, že sa im hlásia i rôzne regionálne zoskupenia s národnou orientáciou.

Ako Kozlík poznamenal, SDS má v súčasnosti okolo 1400 členov a najsilnejšia je v regiónoch Trenčína, Kysúc, Prešova a Košíc. Podľa Urbániho SMS má najlepšie podchytený región Banskej Bystrice, Prešova, Košíc i Bratislavy. HZD je zasa silné na severe Slovenska. "Spolu viac dokážeme," uzavrel Urbáni.

Podľa členov Národnej koalície ich prioritami je riešenie nezamestnanosti na Slovensku, ktorá je jedna z najväčších v Európe, pritom platy jedny z najnižších, rovnako rozpadajúce sa zdravotníctvo, neskonsolidované školstvo i nedoriešený dôchodkový a sociálny systém a tiež nízka úroveň elektronizácie štátnej a verejnej správy. Pripomenuli, že 350.000 občanov dnes žije v hmotnej núdzi.