Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Socha Sedembolestnej poodhalila reštaurátorom svoje tajomstvá

Socha Sedembolestnej Panny Márie pod krížom Foto: TASR/Jana Vodnáková

Súčasťou súsošia sú dnes aj dvaja anjelici, ktorí však boli v minulosti odcudzení.

Banská Štiavnica 29. mája (TASR) - Socha Sedembolestnej Panny Márie pod krížom, ktorá je súčasťou Banskoštiavnickej kalvárie, prešla v uplynulých rokoch dôkladnou obnovou. Aj keď to nebolo vždy tak, dnes sa kompletná a obnovená vyníma v pozadí Dolného kostola. Reštaurátorom pri ich práci poodhalila aj niekoľko tajomstiev.

"Podstavec s Pannou Máriou bol reštaurovaný v roku 2011, rok predtým bola reštaurovaná samotná socha," podotkol reštaurátor Ján Fečo, ktorý stojí za jej obnovou a tiež obnovou bočných oltárov v Dolnom kostole a jednej z kaplniek na kalvárii. Po odstránení machov a lišajníkov na soche objavil slzy Panny Márie, ktoré neboli predtým viditeľné. Sochársky detail ho podľa jeho slov samého prekvapil.

Súčasťou súsošia sú dnes aj dvaja anjelici, ktorí však boli v minulosti odcudzení. "Len z jedného ostali nožičky s podstavcom. Na základe fotografií a týchto nožičiek sa dali vypomerovať a vymodelovať z technického kameňa noví. Tí sa potom dosekali a farebne dopracovali," vysvetlil Fečo. Anjelici aj s lampášmi boli nakoniec inštalovaní na pôvodné miesto.

Obnovený aj podstavec

Po soche bol obnovený aj podstavec. "Pod nánosmi cementov sme našli pôvodnú profiláciu, ktorá bola niekoľkoročnými úpravami celkom zmenená," skonštatoval reštaurátor. Rok 2011, keď podstavec rekonštruovali, bol podľa jeho slov jedným z najvlhkejších, čo malo vplyv aj na jeho obnovu. "Keď sa odstránili nánosy, tak sa celý podstavec oslabil. Zistili sme, že pod kamennými časťami nebol žiadny základ. Bolo teda až neuveriteľné, že podstavec držal," zhodnotil odborník.

V sutine našiel reštaurátor pôvodné omietky. Práve ich farebnosť je dôležitým svedectvom pri určovaní celkovej farebnosti kalvárie v minulosti. "Vo vnútornej časti volút, ktoré boli pretreté alebo pretmelené cementom, sa našlo až 70 vápenných náterov," uviedol Fečo. Farebnosť anjelikov a sochy Panny Márie podľa jeho slov naznačujú aj čiernobiele fotografie zo 40-tych rokov minulého storočia. "Či však išlo o pôvodné nátery, sa môžeme iba domnievať," dodal.

Rekonštrukcia Banskoštiavnickej kalvárie sa vykonáva siedmy rok. Jej ambíciou je obnoviť všetkých 24 stavených objektov po technickej stránke, ako aj celý areál a vrátiť do neho život v podobe duchovných či kultúrnych podujatí. Občianskemu združeniu Kalvársky fond sa už podarilo obnoviť Dolný kostol a šesť kaplniek. V najbližšom období chce začať s prácami na Hornom kostole.