Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vyhne: Sochu anjela strážneho stojacu v neprehľadnej zákrute opravujú

Ilustračné foto, Vyhne Foto: TASR/Jana Vodnáková

Sochu stabilizovali, očistili od nečistôt a spevnili.

Vyhne 4. decembra (TASR) - Rozpadávajúcu sa sochu anjela strážneho vedľa hlavnej cesty vedúcej cez obec Vyhne sa miestna fara rozhodla opraviť. Vďaka príspevkom od miestnych a tiež od obce sochu pochádzajúca z 19. storočia odborne opravuje reštaurátor.

"Ide o sochu anjela strážneho, ktorý je pre nás symbolom Božej ochrany. Stojí v zákrute, ktorá je aj dnes nebezpečná a neprehľadná. Tí, ktorí ju tam postavili, vedeli, prečo ju tam stavili," povedal miestny farár Peter Križan.

Socha už bola podľa jeho slov v dezolátnom stave. Kameň bol zvetraný, chýbali jej niektoré časti ako prsty a podobne. "Ak by sme do opravy nešli, tak o pár rokov by z neho nič neostalo," zhodnotil Križan.

Na jej opravu vyzbierali miestni 2500 eur, sumou 500 eur prispela aj obec. "Mali sme niekoľko návrhov na jej opravu. Pre nás cenovo najvýhodnejší bol od pána Ivana Galusa, ktorý vo svojom voľnom čase sponzorsky sochu opravuje," vysvetlil Križan s tým, že platia iba za materiál potrebný na opravu sochy. Galus podľa jeho slov učí na umeleckej škole, so svojimi žiakmi robil na soche aj prieskum, ako kedysi vyzerala.

Práce na obnove sochy sa začali ešte na jeseň minulého roka. Sochu stabilizovali, očistili od nečistôt a spevnili. V tom roku pokračovali práce na podstavci, ale aj samotnej soche. "Teraz sa na anjelikovi urobil prvý náter. Potom tam treba ešte urobiť povrchovú úpravu," dodal Križan s tým, že sa budú zlátiť niektoré prvky ako stuha a písmená na podstavci. Okolie sochy chcú ešte podľa jeho slov upraviť a nad samotného anjelika inštalovať prístrešok, aby bol chránený pred poveternostnými vplyvmi. Na záver obnovy chcú prichystať malú slávnosť.