Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Spevácky zbor Voce Eufonico si z Talianska priniesol hneď dve ocenenia

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Vo svojej kategórii - detské spevácke zbory - získal spevácky zbor Voce Eufonico zlaté ocenenie.

Nová Baňa 6. apríla (TASR) - Spevácky zbor Voce Eufonico pôsobiaci na pôde Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Novej Bani v uplynulých dňoch úspešne prezentoval svoju školu aj rodnú krajinu v talianskom meste Lucca. Novobanskí speváci si z medzinárodnej súťaže speváckych zborov Vox Lucensis odniesli hneď dve ocenenia. TASR o tom informovala riaditeľka školy Marta Urdová.

Vo svojej kategórii - detské spevácke zbory - získal spevácky zbor Voce Eufonico zlaté ocenenie. K oceneniu v zlatom pásme sa pridala jedna z dvoch špeciálnych cien, ktorú porota počas súťaže udelila, a to cena za vynikajúci výsledok dosiahnutý pedagogickým a didaktickým vedením pre dirigentku zboru Margarétu Žňavovú.

"Byť súčasťou tejto súťaže nie je samozrejmosťou. Podmienky účasti sú veľmi prísne. Účasť posudzuje medzinárodná porota na základe vopred zaslaných nahrávok a notových partitúr," uviedla riaditeľka s tým, že na súťaži bolo 23 zborov zo 14 krajín sveta.

Prvotná myšlienka zúčastniť sa na podujatí sa zrodila v hlave dirigentky ešte na konci minulého školského roka po úspešnom vystúpení zboru na záverečnom koncerte ZUŠ. Keďže kovidové obdobie sa podľa riaditeľky citeľne odrazilo na kvalite a kvantite speváckeho zboru, účasť na tomto prestížnom podujatí sa mala stať motiváciou na získanie nových členov a navrátenie jeho pôvodnej kvality.

"Voce Eufonico vzniklo v roku 2012 a už od svojho vzniku sa prezentovalo vysokou kvalitou na množstve súťaží a podujatí v rámci celého Slovenska. Jeho činnosť bola prerušená nepriaznivou situáciou počas pandémie a zdalo sa, že zbor definitívne ukončí svoju činnosť. K obnoveniu činnosti došlo v školskom roku 2022/2023, avšak s už oveľa menším počtom členov. V súčasnosti má zbor 34 spevákov," priblížila Urdová.

Na medzinárodnú spevácku súťaž sa zbor pripravoval od októbra. Program bol postavený na interpretácii troch rôznorodých súťažných skladieb ešte žijúcich autorov. "Pred samotným súťažným vystúpením sme účinkovali na tzv. Priateľskom koncerte, ktorý sa konal v predvečer samotnej súťaže. Tu bola premiérovo uvedená skladba La Vita v talianskom jazyku, ktorá doplnila súťažný repertoár," uviedla riaditeľka s tým, že už pri tomto vystúpení zbor zožal aplauz.