Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Spoločnou prechádzkou sa mamičky zapojili do týždňa nosenia detí

Na snímke spoločná prechádzka mamičiek s deťmi v Žiari nad Hronom v rámci 7. ročníka Medzinárodného týždňa nosenia detí v utorok 6. októbra 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Nosenie detí prináša pozitíva nielen pre deti, ale aj samotných rodičov.


Žiar nad Hronom 6. októbra (TASR) - V centre Žiaru nad Hronom sa dnes na spoločnej prechádzke stretla asi tridsiatka mamičiek s deťmi, aby sa takýmto spôsobom zapojili do Medzinárodného týždňa nosenia detí 2015. Organizátorky podujatia, ktoré má tento rok v Žiari nad Hronom svoju premiéru, netajili z účasti radosť. "V Žiari nad Hronom sa do tejto kampane zapájame po prvýkrát. Ja som sa minulý rok zúčastnila v Banskej Bystrici a veľmi sa mi to páčilo," hovorí iniciátorka podujatia Nadežda Bírešová.

Prechádzka mestom odštartovala sériu podujatí, ktoré pri tejto príležitosti v Žiari chystajú. V poobedňajších hodinách je naplánované stretnutie budúcich mamičiek s lektorkou nosenia a laktačnou poradkyňou. V stredu (7.10.) pripravili organizátorky Baby english - angličtinu pre deti od 6 mesiacov do 3 rokov a Baby salsu. "Vo štvrtok 8.10. zakončíme podujatie prednáškou s laktačnou poradkyňou a lektorkou nosenia," dodala Bírešová.

Na snímke spoločná prechádzka mamičiek s deťmi v Žiari nad Hronom v rámci 7. ročníka Medzinárodného týždňa nosenia detí v utorok 6. októbra 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnáková
Mottom tohtoročnej kampane je "Objím svoj svet". "Veľakrát to zdravé nosenie ešte nie je také známe, takže chceme o ňom zvyšovať povedomie, pretože často sa stretávame s predsudkami," podotkla Bírešová. Nosiť deti je možné v šatkách, a to buď elastických, alebo pevných, či v rôznych ergonomických nosičoch. Bírešová v tejto súvislosti upozorňuje, že známe "klokanky" nie sú vôbec vhodné, pretože pri nich nie je zaručené správne postavenie bedrových kĺbov a váha dieťatka spočíva na pohlavných orgánoch.

Nosenie detí prináša pozitíva nielen pre deti, ale aj samotných rodičov. "Deti sa v šatke viac upokoja, počujú tlkot maminky, srdiečka. Dieťa lepšie zaspí, menej plače cez deň. Vidí na svet z výšky pliec. Maminky zase nemusia riešiť, aký majú pred sebou terén, či sa s kočíkom dostanú do obchodu, alebo nie," vymenúva niektoré z nich Bírešová.

Jednou z mamičiek, ktorú nosenie oslovilo, je aj trojnásobná mamina Monika so šesťmesačným synom. "Timotejko je moje tretie dieťatko, ale šatkované je prvé. Skúsenosti mám dobré. Pomáha nám to pri cestovaní, keď je malý nepokojný, tak sa rýchlo upokojí. Ľahko v tom zaspáva," hovorí o svojich skúsenostiach Monika. Keďže je synček vo veku, že ešte nemôže v kočiari sedieť, ale už je zvedavý a chce sa dívať na svet, používajú šatku aj na prechádzkach. Keby vedela o šatkovaní skôr, určite by ho využila aj pri starších deťoch.