Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Rozprávková dedinka Habakuky otvára letnú sezónu koncom júna

Rozprávkovú dedinu nazvanú Habakuky sprístupnili v roku 2009. Foto: TASR/ Jozef Ďurník

Habakuky je ojedinelá atrakcia, ktorá návštevníkov sprevádza rozprávkovým svetom Pavla Dobšinského už päť rokov.

Donovaly 1. júna (TASR) – Rozprávková dedinka Habakuky na Donovaloch sa už chystá na poriadny nápor malých i veľkých návštevníkov. Letnú sezónu otvárajú 28. júna a odvtedy bude celé leto otvorená denne od 10.00 h do 18.00 h.

Habakuky v týchto dňoch navštevujú iba vopred ohlásené, organizované skupiny školákov z celého Slovenska. Dnes, na Medzinárodný deň detí, urobili výnimku. Dedinka sa otvorila aj rodinám s deťmi a jednotlivcom, ktorí sa chceli dať vtiahnuť do atmosféry slovenských ľudových rozprávok.

Habakuky je ojedinelá atrakcia, ktorá návštevníkov sprevádza rozprávkovým svetom Pavla Dobšinského už päť rokov. Dedinku tvoria stavby v štýle ľudovo-fantazijnej architektúry, ktorým dominuje Škrupinový zámok s jazierkom. V areáli sú čarovné domčeky rôznych tvarov a mien, ako zakliate Čierne mesto, Hodovňa, Železná hora, Slnečník či domček Proroka Raka.

V amfiteátri s kapacitou 200 osôb sa počas leta každú chvíľu odohrávajú divadelné predstavenia. Kto vyhladne, nakŕmia ho v miestnej Hodovni a kto chce nakúpiť, musí do obchodného domu Kúrnik Šhopa Senter.

Rozprávková dedinka Habakuky v horskom stredisku Donovaly
Foto: TASR/Dušan Hein


Eurami v Habakukoch nezaplatíte, dedinka má svoju vlastnú originálnu rozprávkovú menu. Je ňou zlatý a strieborný habakuk, ktorý zameníte iba habakukáčskej zmenárni u vodníka Dušičku. Bankovky zasa v bankomatoch – habodajoch.

Rozprávková dedinka Habakuky
Foto: TASR/ Jozef Ďurník


Fantázia a hravosť ľudí z Habakúk nemá hraníc a už dnes majú pre deti i rodičov pripravené špeciálne akcie na leto.

"Ešte ich nebudeme všetky prezrádzať, ale môžu sa tešiť napríklad na špeciálny víkend plný slovenských stríg a strigôňov, vodníkov, svetlonosov, jednoducho našich strašidiel. Žiadne americké. Budeme znova variť Valibukove silobušky (bryndzové halušky) a na špeciálnej akcii pod názvom Mňamota zasa tradičné slovenské jedlá, napríklad haruľu. No u nás sa volá haharuľa," hovorí produkčná Habakukov Kristína Belicová.

Rozprávkovú dedinu Habakuky na Donovaloch sprístupnili v roku 2009.
Foto: TASR/ Jozef Ďurník